Беспарица

Највеќе се фалсификуваат банкноти од 100, 500 и 1.000 денари

Во рамките на своите надлежности, Народната банка лани извршила експертизи на 297 сомнителни денарски банкноти, при што е утврденo дека 15 банкноти се оригинални, додека останатите 282 банкноти се фалсификувани. Во 2014 година бројот на откриени фалсификувани банкноти е зголемен за 31,2% во однос на 2013 година. Од вкупниот број откриени фалсификувани денарски банкноти во 2014 година, најзастапени се апоените од 100, 500 и 1000 денари.

 

Повеќе јадеме домашни производи: Намален извозот и увозот на храна

Извозот на храна во првиот квартал годинава бележи намалување за 6,8 милиони долари, а увозот на храна е намаен за драстични 30,7 милиони долари, покажуваат последните квартални податоци за трговската размена кои ги објави Народната банка на Македонија. Извозот на производи за храна во првите три месеци годинава изнесувал 62,7 милиони долари, додека истиот период минатата година изнесувал 69,5 милиони долари. 

Законот влезе во Собранието: Стечајците сами да си го откупат стажот до пензија?

Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за пензиското и инвалидското осигурување влезе во Собранието. Основна цел на овие дополнувања е давање можност за осигуреникот кој бил во работен однос, односно на работа врз основа на која бил пријавен во задолжително социјално осигурување, а од страна на обврзникот за пресметка и плаќање на придонес не му е платен придонесот за пензиско и инвалидско осигурување за период до 31 декември 2008,

Тешко се заработуваат, но лесно се трошат: Пет работи на кои фрлате пари

До пари лесно се доаѓа, но многу е тешко да се заработат. Дали се работи за шопинг или вечера во најскапите ресторани, луѓето многу често ги преценуваат своите можности и на крајот на месецот се наоѓаат во финансиски проблеми. Поради тоа со парите треба да се располага внимателно. Според  Дејли Фајненс ова се работите на кои треба да внимавате ако сакате да ги зачувате своите пари

Статистика: Раст на трошоците за живот во април

Трошоците на живот во април годинава во споредба со април лани бележат пораст од 0,1 процент, а цените на мало намалување од 0,9 отсто. Во април во однос на март годинава трошоците на живот се зголемиле за 0,4 процент, а цените на мало се намалени за 0,1 отсто, објави денеска Државниот завод за статистика.
Порастот на трошоците на животот од 0,4 проценти во април во споредено со март годинава е резултат на повисоките цени на свежиот зеленчук за 3,9 проценти
 

Пазарот на струја мора да се либерализира, цената ќе се намалува на долг рок

Либерализацијата на пазарот на електрична енергија не е потребна само за Македонија да ги исполни обврските кон Енергетската заедница и Европската унија, туку и на сопствените граѓани да им овозможи подобар квалитет на живот. Ова се наведува во рекацијата на Аналитика тинк тенк, организација која повеќе години работи на енергетски прашања, по повод барањето на Енергетската заедница Македонија да го поправи пропустот со одложувањето на либерализацијата 

Ако сакате да се вработите, чекајте вторник

Истражувачи испитале над 270.000 вработувања преку платформата за вработување "SmartRecruiters" за да дознаат во кој ден најмногу луѓе наоѓаат работа.
Според добиените податоци, дури 21.5 отсто од вработувањата се случуваат во вторник, а веднаш зад него е четврток со 20 отсто и понеделник со 19.5 отсто.
 

Законски измени: Сто милиони денари повеќе за социјална помош

Се зголемува висината на социјална парична помош и постојаната парична помош, така што предвиденото зголемување на висината на паричната помош за овие права наместо за 5% се зголемува за 10%, при што исплатата ќе се реализира сметано од месец јули 2015 година, пишува во предлог-изменире на Законот за социјална помош кој наскоро ќе се најде пред пратениците во Собранието..

 

Четири грешки при штедење за пензија кои ви пречат да се пензионирате како милионери

Универзално верување е дека работите кои сериозно го поткопуваат нашиот пат кон нормален живот по пензионирањето, се надвор од нашето влијание.  Колапс на берзата, лоши инвестициски совети од финансиски специјалисти, лош пензиски систем и сл, се меѓу најчесто споменуваните проблеми за добивање на нормален приход по пензионирањето.  Но вистината е друга.

Цените пред празници се качуваат до небо: Колку ќе ве чини велигденската трпеза

Јагнешко или свинско печење, а може и печена кокошка, руска салата, сувомеснати, некој благ специјалитет, торта или колачи, убаво црвено вино. Најважен дел се секако јајцата украсени во најразлични бои. Ова се основните работи на македонските велигденски трпези. За да се подготви богата велигденска трпеза, потребни се најмалку 3.000 денари за едно четиричлено семејство.