Беспарица

Хелсиншки комитет алармира: Фирмите не исплаќале К-15 на вработени кои биле на породилно отсуство

Компаниите погрешно ги применувале одредбите кои се однесуваат на регрес на годишен одмор за работниците кои користеле породилно отсуство, кои во Република Македонија се најчесто жените, алармира Хелсиншкиот комитет за човекови права.

Празниците поминаа, сметките празни: Како да се преживее најдолгиот месец во годината

Како да се преживее јануари, најдолгиот месец во годината? Ова е прашањето што деновиве речиси секој граѓанин во земјава си го поставува, бидејќи најголемиот број од нив овој месец кој започна со дочекот на Новата Година,

Долгот не застарува: Извршителите за 11 години успеале да наплатат од секој трет должник

Од 2006 до 2016 година извршителите во Македонија добиле 1.123.060 барања да спроведат присилна наплата на средства. Но, пари успеале да наплатат само од 346.578 должници, односно успеале пари да земат од секој трет должник, покажуват податоците од Комората на извршители.

Како најбрзо да го продадете станот и добро да заработите

Доколу имате стан или куќа која што сакате да ја продадете, обрнете внимание на овие десет совети ако сакате вашата недвижност да не стои предолго на страниците за огласи, но и да не мора да ја продадете под цената која што сте ја зацртале.

Инфлацијата ќе притиска: Се очекува забрзан пораст на цените во наредните две години

Економските аналитичари очекуваат постепено забрзување на инфлацијата и на економскиот раст во периодот 2017 - 2019 година, покажува најновата анкета на Народната банка. Така, за 2017 година очекуваат 

Совети: Како најбрзо да го продадете aвтомобилот по оптимална цена

За да успешно да го продадете вашиот автомобил по цена која е прифатлива за вас, но за релативно кратко време, потребно е да имате во предвид неколку правила. Ви претставуваме десет важни совети како најдобро да го претставите својот автомобил и како да привлечете купувачи.

Детален преглед: Најголеми поскапувања кај храната и услугите

Во 2017 година, во однос на 2016 година трошоците на живот бележат пораст од 1,4 отсто, а цените на мало бележат пораст од 3,2 отсто, покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика. Движењето на трошоците на живот во 2017 година е различно по одделни групи на потрошувачка.

Како да го заштитите домот од крадци за време на празниците

Последното нешто што сакате е некој да влезе во неа и да ја ограби. Особено по празниците. Ова се неколку совети како да го заштитите својот дом додека не сте дома

Блокирани сметките на 112.000 граѓани и фирми

Според најновите податоци на Народната банка на Република Македонија заклучно со септември, 2017 година во земјава биле блокирани сметките на точно 112.491 депонент во банките од кои 80.870 се физички лица, а 31.621 се правни лица.

 

Како финансиски да го преживеете јануари, а да не паднете во должничко ропство

Јануари како и секоја година е ист кога станува збор за потрошувачката еуфорија. Шопингот почнува уште пред Новата Година кога сите се подготвуваат за најлудата ноќ, се подготвува трпезата, се купува нова облека.