Беспарица

Совети: Како најбрзо да го продадете aвтомобилот по оптимална цена

За да успешно да го продадете вашиот автомобил по цена која е прифатлива за вас, но за релативно кратко време, потребно е да имате во предвид неколку правила. Ви претставуваме десет важни совети како најдобро да го претставите својот автомобил и како да привлечете купувачи.

Детален преглед: Најголеми поскапувања кај храната и услугите

Во 2017 година, во однос на 2016 година трошоците на живот бележат пораст од 1,4 отсто, а цените на мало бележат пораст од 3,2 отсто, покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика. Движењето на трошоците на живот во 2017 година е различно по одделни групи на потрошувачка.

Како да го заштитите домот од крадци за време на празниците

Последното нешто што сакате е некој да влезе во неа и да ја ограби. Особено по празниците. Ова се неколку совети како да го заштитите својот дом додека не сте дома

Блокирани сметките на 112.000 граѓани и фирми

Според најновите податоци на Народната банка на Република Македонија заклучно со септември, 2017 година во земјава биле блокирани сметките на точно 112.491 депонент во банките од кои 80.870 се физички лица, а 31.621 се правни лица.

 

Како финансиски да го преживеете јануари, а да не паднете во должничко ропство

Јануари како и секоја година е ист кога станува збор за потрошувачката еуфорија. Шопингот почнува уште пред Новата Година кога сите се подготвуваат за најлудата ноќ, се подготвува трпезата, се купува нова облека. 

Како да го задржите доброто расположение во јануари без многу пари

Јануари е тежок месец за секој човек. На пример не размислувате воопшто да одите во теретана и покрај таквите ветувањата за новата година. Надвор е ладно, освен тоа не Ви останале вишокот пари.

Извршителите нема да блокираат сметки на социјалните случаи

Министерството за труд и социјална политика и Комората на извршители на Македонија денеска потпишаа меморандум со кој извршителите се обврзуваат да не ги блокираат сметките на лицата приматели на социјална помош.

Живеат во сиромаштија ама поседуваат автомобил, телевизор и мобилен телефон

Во Македонија лани дури 453.000 лица или 21,9 отсто од вкупното население живеело под прагот на сиромаштијата. Според најновите податоци на Државниот завод за статистика, во 2016 година најголем дел од сиромашните домаќинствата поседувале телевизор во боја и тоа дури 99 отсто, 

Дури 453.000 македонски граѓани живеат во сиромаштија

Врз основа на податоците од Анкетата за приходи и услови за живеење, која се спроведува во согласност со препораките на Европската унија, Државниот завод за статистика во 2017 година ги пресмета лаекен индикаторите за сиромаштија за 2016 година. 

Македонците добиваат 150 евра за К-15, колку пари исплаќаат работодавачите во Европа

Унгарците добиваат најголем „божиќен бонус“, како по номинален износ, така и по процентурлниот удел во бруто просечната плата во земјата. Литванците се на врвот на листата, додека износот на „13 плата“ во Македонија е околу 150 евра.