Беспарица

Политичката криза ги “изеде“ и субвенциите

Политичката криза во државава ги држи во заложништво сите. Последни на листата се земјоделците. Исплатата на субвенциите за 2016 останува замрзната се додека не се формира новото Собрание и не се донесат законските измени кои овозможуваат исплата на субвенциите и покрај тоа што нема Влада.

Колку чини една вечер пред телевизорот?

Дури и најнеуморните талкачи, понекогаш сакаат да одморат, да седнат дома пред телевизорот и да гледаат телевизија. Знаете ло колку чини тоа задоволство во различни земји во светот? За споредба, Изданието iBusiness направи споредба неколку производи кои најчесто ги конзумираме додека 

Кои се најглупавите трошоци и како да ги избегнеме

Дали некој ужива во тоа да ги троши тешко заработените пари на глупости? Секако дека не, ќе речете. Па зошто тогаш тоа се случува, одново и одново? Откријте каде и како ги губите парите. Некои давачки мора да се платат, но луѓето обично плаќаат се и сешто само поради мрзеливост и незаинтересираност.

30 начини како да заштедите оваа пролет

Секако, пријатниот живот кој се граничи со луксуз е сечиј сон, но за да можете да го живеете својот сон оваа пролет со пријателите во омилените кафулиња, облечени по најнова мода, вреди да заштедите. Започнете уште денес. Лесно е и едноставно, само треба да се сетите

Славел, не славел, 8-ми март си чини

Денот на жената, односно на мајката некој го слави, некој не. Најголем дел од современите жени не го признаваат со образложение дека секој ден треба да биде ден на жената и да не се чека 8. март.  Но, останала традицијата нешто да се купи, барем

Фискални сметки не се издаваат за поправки во домот, а се помалку за алкохол и цигари

Лани најретко се издавале фискални сметки за услуги за одржување на домот (17 проценти), услуги за поправки на домот (21 процент), изнајмување имот (30 процент) и за занаетчиски услуги (36 проценти).

Што треба да правите ако ви продадат фаличен производ

Ако трговецот ги продава производите кои имаат недостаток или грешка, мора таквите производи физички да ги одвои од останатите производи и јасно видливо и читливо да ги обележи на производот и на продажното место да истакне натпис дека се работи за продажба на производи со недостаток или грешка.

Цената се зголемува за 4 денари: Од јуни ќе пушиме поскапи цигари

Годинава ќе поскапат цигарите. Според календарот на зголемување на акцизите од јуни 2017 година цигарите ќе бидат поскапи за 4 денари. Почнувајќи од оваа година, па наредните седум години годишното поскапување на цигарите, предизвикано од повисоката акциза, ќе изнесува четири денари по кутија.

Ски-опрема се купува сега, односно на крај на сезона

Ако сакате да купите ски-опрема тогаш тоа можете да го сторите овој период. Имено, низ продавниците има големи попусти на скии, кондури, гардероба, зимски аксесорис, бидејќи завршува сезоната на скијањето.

Шест начини како да ги скратите трошоците за бензин

Трошоците за горива се меѓу главните кои ги има секое домаќинство. Ако сепак сакате да ги скратите, може да ги искористите предностите на овие совети. Одржувајте го автомобилот во исправна состојба. Само валканите воздушни филтри на пример може да ја зголемат потрошувачката за бензин со 4%.