Добрососедство

Балканските инженери дискутираа за признавање на овластувањата и вредноста на трудот

​Македонската комора на овластени архитекти и инженери, изминативе три дена, беше домаќин на своите колеги од Словенија, Хрватска, Србија, Црна Гора и Бугарија во рамки на редовниот состанок на Инженерската иницијатива за регионална соработка (ИИРС).

Бизнисмени од Македонија и Србија: Економската соработка да биде пред политиката

​Стопанските комори на Македонија и Србија апелираат до владите на двете држави да направат се што е потребно за да не се нарушат добрососедските односи бидејќи добрите политички односи се предуслов за зголемување на трговската размена.

Македонија и Грција заеднички реализирале 57 проекти

Искористеноста на финансиските средства од ИПА програмата за прекуграничната соработка меѓу Македонија и Грција за периодот 2007-2013 година изнесува 82 проценти, со спроведени 57 проекти со вкупна вредност од над 10 милиони евра.

Коѕиас: Атина и Скопје имаат пријателски односи

Грција има пријателски односи со северниот сосед и двете земји направија неколку чекори, меѓу кои и мерките за градење доверба кои почнаа да се имплементираат.

Бигорски доби скапоцен дар од зографи од Бугарија

Македонското древно светилиште „Свети Јоан Крстител“ попознат како Бигорскиот манастир, добил скапоцен и редок дар од двајца зографи од Бугарија, кои изработуваат икони во подзаборавени иконографски техники, слична на древните мајстори.

Нов гасовод ќе ги „зближи“ Македонија и Грција

Македонски енергетски ресурси -МЕР АД Скопје и грчкиот систем оператор за пренос на гас ДЕСФА во Скопје потпишаа Меморандум за разбирање за изградба на интерконективниот вод за пренос на природен гас Штип-Неа Месемврија со вкупна должина од околу 160 километри.

Средба на директорите на македонската и грчката железница за подобрување на соработката

Генералните директори на Македонски железници – Транспорт, на Грчката железница Траиносе, на пристаништето Солун и комитентите на услугите од пристаништето, вчера во Солун одржаа состанок со цел подобрување на соработката, зголемување на железничкиот превоз на релација 

Скопје и Тирана се збратимија

Градоначалниците на Скопје Коце Трајановски и на Тирана Ерион Велиај, денеска потпишаа спогодба за соработка и збратимување на двата града. 

Азески се сретна со Тачи: За поголема трговија со Косово потребен е нов модерен автопат и пруга

Во насока на зголемување на регионалната соработка, претседателите на Стопанските комори од Македонија, Србија, Косово и Европската комора (Eurochambers), вчера во Приштина реализираа одделни средби со државниот врв на Република Косово, со Претседателот Хашим Тачи

Прва средба: Вељаноски во Стразбур се сретна со грчкиот колега Вуцис

Претседателот на Собранието на Република Македонија, Трајко Вељаноски денеска во рамките на Европската конференција на претседатели на парламенти која се оджува во Стразбур, оствари билатерална средба со претседателот на Парламентот на Република Грција, Николаос Вуцис.