Добрососедство

ЕУ: Безмалку 12 милиони евра за прекугранична соработка на Македонија и Албанија

Европската унија ќе одвои 11.900.000 евра за новата ИПА прекугранична програма помеѓу Македонија и Албанија (2014-2020 година), од кои 10.710.000 евра се предвидени за добитиници на грантови кои ќе поднесат проектни предлози.

 

Јахјага: Косово и Македонија имаат иста агенда - ЕУ

Претседателката на Република Косово Атифете Јахјага како многу добри ги оценува односите меѓу Македонија и Косово истакнувајќи притоа дека двете земји работат за иста агенда, агендата кон Европската Унија. „Односите меѓу нашите земји се исклучително добри. Ние имаме многу добри соседски и пријателски односи. И Косово и Македонија имаат една интензивирана агенда за процесите на интегрирање“ 

Градежниците од регионот заеднички ќе настапуваат и ќе ги решаваат проблемите

Здруженијата за градежништво при стопанските комори од регионот, Македонија, Србија, Хрватска, БиХ и Република Српска, денеска потпишаа Договор за соработка чија цел е надминување на актуелните проблеми во секторот и заеднички настап на трети пазари.

Добрососедство: Ќустендилци на шопинг по гориво, сирење и јагнешко во Македонија

Жители на Ќустендил и други погранични населени места редовно ги полнат автомобилите со гориво од бензинските станици во Македонија, а купуваат и прехранбени прозводи кои се поевтини од Бугарија, раскажуваат вработени на граничниот премин Ѓуешево, соопшти Бугарското национално радио.

Владите на Косово и на Македонија ќе одржат заедничка седница

Косовскиот премиер Иса Мустафа во Приштина соопштил дека за наредниот месец планирана е заедничка седница на косовската и македонската влада. По двете седници со албанската, за косовската влада седицата со македоската ќе биде со влада на втора држава од соседството. Македонската влада пак веќе имаше заеднички седници со владите на Србија и на Бугарија.

Македонски и косовски екологисти го чистеа коритото на Лепенец

Светскиот ден на водите денеска беше одбележан со акција за прекугранично чистење на речното корито на реката Лепенец. Од македонска страна на акцијата се приклучи министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири, а од косовската страна заменик министерот за животна средина Ферат Шала и градоначалниците на Качаник, Витина, Урошевац и Генерал Јанковиќ.

 

Подарени 100 книги од македонски автори на Националната библиотека во Софија

Најголем дел од подарените книги се стихозбирки од најстарата македонска книжевна генерација, почнувајќи од класикот на македонската поезија Ацо Шопов чие прво дело преведено на бугарски јазик беше објавено минатата година, преку дела од академиците Петре М. Андреевски, Радован Павловски, Богомил Ѓузел, Катица Ќулавкова, до најмладата македонска поетска генерација со дела од Никола Маџиров, Владимир Мартиновски, Јовица Тасевски Етернијан. 
 

МНР: Атина побара 30 дена да предложи мерки за доверба

Македонското МНР за новинската агенција „Мета“ соопшти дека засега нема разговори за мерките за градење доверба бидејќи на Атина ѝ бил потребен еден месец за да излезе со предлог-мерки. 

Македонија и Албанија потпишаа Договор за социјално осигурување

Министерот за труд и социјална политика на Република Македонија Диме Спасов и министерот за социјална сигурност и млади Ерион Велиај денеска потпишаа Договор за социјално осигурување меѓу двете земји, со кој треба да се регулираат односите во областа на социјалното осигурување и остварувањето на правата од осигурување за граѓаните и членовите на нивните семејства.

Македонско-грчка соработка: Електронска аукција на земјоделски производи

Македонските земјоделци и производители преку платформа за електронска аукција можат да ги понудат своите производи и да чекаат заинтересирани купувачи од Грција, Италија и од Германија да наддаваат, со што се отвора можност за подобар пласман по реални цени, пишува Нова Македонија