Добрососедство

Грците го вратија возот од Белград до Солун преку Скопје

Грчката државна железничка компанија Треиносе соопшти дека ја обновува железничката линија Солун – Скопје – Белград и оти во текот на летната сезона возовите ќе патуваат и до Букурешт преку Софија. Железничката линија Солун – Скопје – Белград од денеска ќе ја има секој ден, додека возовите за Софија и 

Од 1 јуни се враќа во сообраќај експресниот воз Солун-Скопје-Белград

Експресниот воз „Хелас експрес“ повторно ќе почне да сообраќа помеѓу Скопје, Белград и Солун од 1 јуни годинава. Српските железници ја завршија реконструкцијата на пругата меѓу Ниш и Прешево, со што се создадоа услови за железничко поврзување меѓу овие земји

Политички консултации меѓу МНР на Македонија и Грција

​Во рамките на спроведувањето на мерките за градење доверба меѓу Грција и Македонија, вчера во Солун се одржа втор круг од политичките консултации меѓу министерствата за надворешни работи на двете земји, соопшти денеска грчкото МНР.

Б2Б вмрежување меѓу компании од Македонија и Косово

Проектот на УСАИД за мали и за микропретпријатија денеска беше домаќин на „бизнис за бизнис“ (Business to Business) вмрежување меѓу компании од Македонија и од Косово, во „Сити хол центар“ во Скопје.

Прва Ревија на современиот грчки филм во Македонија

​Од утре до 30 март во кино „Фросина“ во Младинскиот културен центар, ќе биде одржана првата Ревија на современиот грчки филм во Македонија.

Балканските инженери дискутираа за признавање на овластувањата и вредноста на трудот

​Македонската комора на овластени архитекти и инженери, изминативе три дена, беше домаќин на своите колеги од Словенија, Хрватска, Србија, Црна Гора и Бугарија во рамки на редовниот состанок на Инженерската иницијатива за регионална соработка (ИИРС).

Бизнисмени од Македонија и Србија: Економската соработка да биде пред политиката

​Стопанските комори на Македонија и Србија апелираат до владите на двете држави да направат се што е потребно за да не се нарушат добрососедските односи бидејќи добрите политички односи се предуслов за зголемување на трговската размена.

Македонија и Грција заеднички реализирале 57 проекти

Искористеноста на финансиските средства од ИПА програмата за прекуграничната соработка меѓу Македонија и Грција за периодот 2007-2013 година изнесува 82 проценти, со спроведени 57 проекти со вкупна вредност од над 10 милиони евра.

Коѕиас: Атина и Скопје имаат пријателски односи

Грција има пријателски односи со северниот сосед и двете земји направија неколку чекори, меѓу кои и мерките за градење доверба кои почнаа да се имплементираат.

Бигорски доби скапоцен дар од зографи од Бугарија

Македонското древно светилиште „Свети Јоан Крстител“ попознат како Бигорскиот манастир, добил скапоцен и редок дар од двајца зографи од Бугарија, кои изработуваат икони во подзаборавени иконографски техники, слична на древните мајстори.