Добрососедство

Достапни 20,5 милиони евра за прекугранична соработка меѓу Македонија и Грција

Објавен е Првиот повик за проектни предлози од ИПА Програмата за прекугранична соработка меѓу Грција и Македонија за периодот 2014-2020. Ќе бидат достапни околу 20,5 милиони евра, ова на денешната прес-конференција го соопшти министерот за локална самоуправа Лирим Шабани. 

(Мега галерија) Македонски и бугарски фабрики преку модни ревии до заеднички бренд

Девет модни ревии на македонски и бугарски текстилни фабрики се одржаа во галеријата „Безистен“ во Штип, во насока на градење на зеднички регионален бренд и поставување подобри стандарди во текстилното производство.

Македонија и Бугарија сакаат да создадат заеднички текстилен бренд

Кластерите за текстил на Македонија и Бугарија размислуваат да создадат заеднички бренд како гаранција за квалитетно, стандардизирано производство. Ова е заклучокот од денешниот форум во Штип на кој членовите на двата кластера дебатираа на темата „Јакнење на капацитетите на текстилната индустрија во пограничните региони преку учење на добри практики и имплементација на промотивни активности“.

Македонија, Албанија и Косово договорија соработка во образованието

Министрите за образование на Македонија Абдилаќим Адеми, на Косово Арсим Бајрами и на Албанија Линдита Никола денеска во Музејот на албанската азбука во Битола потпишаа Извршна заедничка програма, соопшти Министерството за образование и наука.

Трговија и заеднички инвестиции во фокусот на македонско-грчкиот бизнис-форум

Претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) Данела Арсовска и делгација од секторските претседатели и стопанственици на Комората беа  домаќини на бизнис-делегација од Грција. Средбата следува само еден месец по одржувањето на првиот грчко-македонски бизнис-форум во Солун. 

Грците во Македонија формираа здружение

Во Македонија се основа здружение „Заедница на Грци обединети за подобра иднина Скопје“.

Македонските кувари ќе учат од турските

Готвачи од Македонија и Турција денеска заедно подготвуваат традиционални специјалитети за Вчерата на турска гатрономија што ќе се одржи вечер во Скопје, во рамки на проектот „Македонија домаќин на елитата на турската гастрономија и угостителство.

Прва средба на балканските комори: Потребно е железничко поврзување за поголеми можности на бизнисот

На 6 и 7 ноември 2015 година во Лерин, Република Грција, со поддршка на Унијата на индустриски и трговски комори на Грција, се одржа Првата средба на балканските комори. На официјалниот дел на настанот учествуваа претставници на коморите и бизнис-секторот од Балканот.

(ГАЛЕРИЈА) Ревија на олдтајмери од Македонија, Србија и Косово

На плоштадот во Автокоманда, во организација на општина Гази Баба и АКК Примо авј, се одржа третата ревија на олдтајмери.

Преку љубовната приказна на ќерката на Цар Самоил и кнез Владимир ќе се спојуваат Македонија, Албанија и Црна Гора

Градоначалниците на Ресен и Бар, Ѓоко Стрезовски и Зоран Срзентиќ, и заменик-градоначалникот на Елбасан Клевис Џоџи во Ресен потпишаа Меморандум за соработка. Македонскиот, црногорскиот и албанскиот град ќе соработуваат на полето на културно-историското наследство, но и економијата, трговијата и заштитата на животната средина.