Добрососедство

Нова рунда разговори за мерките за градење доверба меѓу Грција и Македонија

Најновата рунда разговори за мерките за градење доверба меѓу Грција и Македонија, меѓу политичкиот директор во грчкото МНР Петрос Мавроидис и државниот секретар во македонското МНР Елена Кузмановска, се одржа во Атина на 30 октомври, соопшти денеска грчкото МНР.

Прашањето за името не треба да влијае во односите меѓу Македонија и Грција

Со Мерките за градење доверба меѓу Македонија и Грција се обидуваме да надоместиме за многуте изгубени години кои требаше да ги потрошиме за изградба на правни и практични основи за билатералната соработка во сите области кои се од значење за нашите граѓани и бизниси, изјави македонскиот амбасадор во Грција Дарко Ангелов.

Според нашиот амбасадор во Грција, дипломатските односи со јужниот сосед во блага нагорна линија

Ќе се осмелам да кажам дека дипломатските односи меѓу Македонија и Грција се наоѓаат во една блага нагорна линија за која веќе имаме одредени поместувања, гледајќи од фактот дека во последниве неколку месеци имаме зголемена комуникација што не беше случај претходно, изјави македонскиот амбасадор во Грција Дарко Ангелов.

„Невозвратена љубов“: Дваесет години дипломатски односи Македонија - Грција

На 13 август 1995 година Македонија и Грција потпишаа Времена спогодба со која воспоставија дипломатски односи и презедоа одредени обврски, но не дојдоа до решение на проблемот што Грција го има со нашето уставно име.

Бугарија повеќе не го попречува слободното собирање на македонското малцинство

Комитетот на министрите на Советот на Европа, задолжен да го следи спроведувањето на пресудите на Европскиот суд за човекови права, на последниот состанок одлучи да ги затвори предметите Обединета Македонска Организација Илинден и Иванов бр.2 предмет бр.37586/04 и „Сингартијски и други“ предмет бр. 48284/07 против Бугарија

Македонија во „лов“ на странски инвестиции во Солун

Потенцијалот за инвестирање во слободните економски зони и билатерална соработка меѓу Грција и Македонија, беа во фокусот на настанот кој вчера бил организиран од страна на трговската и индустриската комора на Солун и Канцеларијата за конзуларни, економски и трговски работи на Македонија.

Македонија на саем во Солун

Оваа година вторпат  на Меѓународниот саем во Солун учествува и Македонија со свој штанд - едноставен и прецизен, разбирлив за сите, ги презентира одличните можностите за инвестирање и почнување бизнис кај нас, но не затоа што ние сметаме дека имаме најдобра бизнис-клима во регионот, туку затоа што тоа го тврди Светската банка, пишува Нова Македонија. 

(Видео) Во Кривогаштани 65 невести од Албанија донесоа нов живот

Христина Пренга Сидороска, Флора Китаноска, Драни Толи Наумоска, се дел од 65 -те жени Албанки кои одлучиле да создадат семејства, да живеат и да работат во општина Кривогаштани, пренесува Канал 5.

Вучиќ, Рама и Тачи заедно ќе играат фудбал во Виена

На престојниот Самит на земјите од Западен Балкан, што ќе се одржи на 27 август во Виена, како продолжение на процесот од Берлин инициран од германската канцеларка Ангела Меркел, ќе се случи и еден несекојдневен настан.

Грците и Македонците заедно ќе трошат 45 милиони евра од ЕУ

Жителите на пет погранични региони во Грција и четири региони во Македонија ќе имаат можност да искористат средства од новата програма за прекугранична соработка на Европската унија (ЕУ), во вредност од 45 милиони евра, соопштуваат од Европската комисија (ЕК).