Бизнис

Сугарески: Низа проблеми околу изградбата на автопатот Охрид - Кичево

​Прашањето околу проблемите со изградбата на автопатот Охрид – Кичево е актуелно, навистина има проблеми во изградбата на патот, и тие се посочени во извештајот на ЈП за државни патишта, изјави денеска во Охрид министерот за транспорт и врски Горан Сугарески.

НБРМ усвои регулатива за сметководство и финансиско известување на банките и штедилниците

​Советот на Народната банка на Република Македонија на денешната петта седница ја разгледа и усвои регулативата за сметководство и за финансиско известување за банките и штедилниците, соопшти НБРМ.

Тевдовски: Ребалансот се подготвува, еврообврзница може и да не се издаде

​Во Министерството за финанси активно се работи на подготовка на ребаланс на Буџетот за 2017 година. Министерот за финансии Драган Тевдовски најави дека ќе се скрати од, како што рече, комодитетот на луѓето на власт и ќе се настојува да се добие прагматичен буџет.

Им доцнат платите: Протест на македонските работници ангажирани на автопатот Охрид - Кичево

​Група од 144 работници од Македонија ангажирани од фирма-подизведувач за извршување градежни работи на автопатот Охрид-Кичево денеска протестираа поради, како што рекоа, низа неправилности кон нив како доцнење во исплатата

Либански компании презентирале проекти за енергетиката и за туризмот

Претставници на либански компании во Македонија, на средбата со вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, презентирале неколку потенцијални инвестициски проекти од енергетиката, со посебен фокус на обновливите извори на енергија, туризмот, лесната индустрија и од областа на мултимедијално рекламирање.

Промени во одборот на директори во „Илирика фонд менаџмент“

Јуре Клепец и Лука Лесковшек од Словенија се нзначени за неизвршни членови на Одборот на директори Друштво за управување со инвестициски фондови „Илирика фонд менаџмент“ –Скопје. Спред објавата на Централниот регистар тие доаѓаат на местата на Андројна Роман и Тања Миклавац Мачек 

Скопјани земаат најголеми плати во Македонија

Индексот на просечната исплатена нето-плата по вработен во 2016 година, во однос на 2015 година, изнесува 102.0. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната исплатена нето-плата по вработен во: Полошки регион (4,2%)

ОКТА ќе дели дивиденда

ОКТА АД - Скопје ја заврши 2016 година со значително висока профитабилност како резултат на зголемувањето на пазарниот удел на домашниот и на странскиот пазарзаедно со оперативните подобрувања во работењето. 

МФ: Позитивна реакција на пазарите за Македонија

​Пазарите позитивно ја перципираат стабилизацијата на политичката состојба во Македонија и перспективите за македонската економија, соопшти денеска Министерството за финансии (МФ).

Бизнисмените од Македонија и Грција бараат авиолинија Скопје - Атина

Воведување директна авиолинија Скопје - Атина за интензивирање на деловните односи меѓу Македонија и Грција, бараат стопанствениците од двете земји. Тие се залагаат и за заеднички настап на трети пазари, како и за заедничко реализирање проекти од ЕУ-фондовите.