Бизнис

Февруари 16, 2017 Бизнис Никола Осило

„Орка холдинг“: Го продадовме уделот во „Графички центар“, односно МПМ, платите ќе бидат подмирени

Со одлука на Управниот одбор на компанијата, донесена на 12.12.2016 година а спроведена во Централниот регистар на РМ на 15.02.2017 година, компанијата „Орка Холдинг“ АД Скопје го продаде својот удел во „Графички центар” ДОО Скопје

Коморите на Македонија и Србија апелираат за брзо решавање на блокадата на Евзони

Стопанските комори на Македонија и Србија апелираат што поскоро да се реши проблемот со блокадата на граничниот премин Евзони и да се овозможи слободен проток на луѓе и стоки зашто во спротивно, како што беше речено 

Кои приходи треба да ги пријавите во годишната даночна пријава

Приходите кои ги остваруваат граѓаните во земјата и странство, а кои подлежат на оданочување треба да се пријават во Управата за јавни приходи.  Според образложението на УЈП ова се приходите кои подлежат на оданочување со персоналниот данок на доход

За 31,7% намалено шумското производство

Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупното производство на шумски производи во државните шуми во четвртото тримесечје од 2016 година, во однос на четвртото тримесечје од 2015 година, е намалено за 31,7%. 

Град Скопје планира да потроши 27 илјади евра за преводи

Град Скопје објави оглас за додегување на јавна набавка за преведувачки услуги. Според огласот објавен на Електронскиот систем за јавни набавки проценетата вредност на договорот е 1.694.915 денари без ДДВ односно околу 27.600 евра.

Скок за 16 места: Херитиџ ја рангираше Македонија на 31 место во во светот според економските слободи

Македонија се искачи на 31 место на индексот на економски слободи на американската фондација Херитиџ и влезе во категоријата слободни држави. Извештајот покажува значително искачување на Македонија во рок од една година, од 47 на 31 место, додека оценката е подобрена на 70,7 поени.

Аџибадем Систина отвара ординација во Битола

Аџибадем Систина се шири и во Битола. Како што објави Централниот регистар, неделава во Битола е регистрирана нова Приватна здравствена устанива-Ординација по интерна медицина-Аџибадем Систина. 

До 15 март: УЈП очекува над 400.000 граѓани да поднесат даночни пријави

Управата за јавни приходи очекува до 15 март, кога е крајниот рок, над 400 илјади граѓани да поднесат годишна даночна пријава. Заклучно со 13 февруари годинава, скоро педесет и две илајди граѓни ја исполниле својата даночна обврска.

Февруари 16, 2017 Бизнис Никола Осило

Промена во сопственичката структура на „Графички центар“: Се крои судбината на изданијата од МПМ

Централниот Регистар на Република Македонија по пријавата за упис на промена - истапување и пристапување на основач со пренос на удел на трговското друштво за новинско издавачка дејност и графичко производство „Графички центар“ донесе решение со кое се одобрува пријавата за упис на промена.

 

Градежната оператива ангажирна дома: Се топат зделките на градежниците во страство

Според податоците на Државниот завод за статистика, во периодот јануари-декември 2016 година, вкупната вредност на договорените градежни работи на македонската градежна оператива во странство изнесува 2.780.107.000 денари што е за 26,9% помалку во споредба со истиот период од претходната година.