Бизнис

Листа на должници на УЈП: Охридски „Отекс“ најголем неплаќач на данок на државата

Вкупно 683.055.076 денари или 11,1 милиони евра должи охридски „Отекс“ за неплатен данок на добивка и ДДВ, објави Управата за јавни приходи (УЈП) во последната листа на должници.  Според даночниците „Отекс“ должи вкупно 682.316.164 денари на државата за ДДВ, додека долгот за Данок на добивка

Листа на должници на УЈП: „Македонија пат“ должи седум милиони евра за данок

Листа на должници на УЈП: „Македонија пат“ должи седум милиони евра за данокЛиста на должници на УЈП: „Македонија пат“ должи седум милиони евра за данокВкупно 425.901.264 денари или околу седум милони евра за неплатен данок на добивка и ДДВ должи јавното претпријатие „Македонија пат“.

Нова листа на УЈП: Звучни имиња на компании и бизнисмени должат милиони за данок

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.4/2017 за долгови доспеани до 31.12.2016 и неплатени до 31.03.2017 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот износ на долгот е повисок 

За два месеци втор оглас: Агенцијата за патишта ќе потроши уште половина милион евра за одржување на патиштата

Јавното претпријатие за државни патишта објави оглас за доделување на договор за јавна набавка со кој бара да ангажира фирма за косење трева и плевел, расчистување грмушки, кастрење гранки и сечење дрва во патен појас на автопат во времетраење од три години.

Народна банка ќе збори на фисен за 50.000 евра

Народната банка на Македонија објави оглас за доделување на договор за јавна набавка за услуги за фиксна телефонија. Според објавата на Електронскиот систем за јавни набавки се работи за договор со проценета вредност од 3.050.847 денари без ДДВ или околу 50.000 евра.

Во две милионски трансакции продадени над 1.000 акции од Комерцијална банка

Во две блок-трансакции вредни 1,2 и 1,8 милиони денари денес на Македонската берза беа продадени вкупно 1.095 акции од Комерцијална банка. Акциите се продадоа по цена од 2.770 денари во првата и по цена од 2.800 денари за акција во втората трансакција.

Штефан Питер: Не може сите да бидат менаџери и не е срамота да се работи со двете раце

Странските компании бараат квалификувани физички работници кои ги нема на пазарот на труд во Македонија и тоа е сериозен проблем во нивното работење, истакна претседателот на Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на Македонија, Штефан Питер.

ТТК банка ќе исплаќа дивиденда

ТТК банка преку Македонската берза ги известува своите акционери дека почнувајќи од 02.05.2017 година ќе врши исплата на дивидендата за 2016 година. Право на исплата на дивиденда за 2016 година имаат сите акционери кои се евидентирани во акционерската книга на ден 18.04.2017 година.

Распродажба на билбордите на фирмата „Лазов груп“

На наддавање закажано за 24 април годинава ќе се продаваат повеќе билборди на фирмата „Лазов груп“ во стечај. На продажба се нудат голем број билборди низ повеќе градови во Македонија, на автопати и на гранични премини.

Фершпед година очекува помали финансиски приходи

“Оперативните приходи се очекува да бидат на приближно исто ниво, како и во деловната 2016 година. Финансисите приходи се очекува да бидат со намалување од околу 50% во однос на 2016 година, а оперативните расходи