Бизнис

Јануари 13, 2017 Бизнис Никола Осило

Штипски „Макпромет“ со намалена добивка

„Макпромет“ од Штип во текот на минатата година оствари добивка од 5,6 милиони денари, што е намалување во однос на претходната година кога компанијата имала добивка од 8,8 милиони денари, покажува билансот на успех на компанијата за 2016 година објавен преку Македонската берза.

 

Јануари 13, 2017 Бизнис Никола Осило

Звучни имиња на бизнисмени и компании на најновата листа должници на УЈП

Управата за јавни приходи ја објави најновата листа на должници за долгови доспеани до 30.09.2016 и неплатени до 31.12.2016 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини

Јануари 13, 2017 Бизнис Никола Осило

Нова листа должници на УЈП: Македонската радиотелевизија не платила данок од 100 милиони денари

Управата за јавни приходи ја објави најновата листа на должници за долгови доспеани до 30.09.2016 и неплатени до 31.12.2016 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини

Јануари 13, 2017 Бизнис Никола Осило

Нова листа должници на УЈП: „Македонија пат“ освен со снегот се бори и со даночен долг од 6,7 милиони евра

Управата за јавни приходи ја објави најновата листа на должници за долгови доспеани до 30.09.2016 и неплатени до 31.12.2016 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини

Производите на МАМА’С се продаваат на истанбулскиот аеродром „Ататурк“

Производите на македонскиот бренд МАМА’С се најдоа на полиците на „Unifree Duty free“ продавниците на аеродромот „Ататурк” во Истанбул.На овој начин македонскиот ајвар е достапен за повеќе од 60 милиони патници годишно, кои патуваат до 360 дестинации во светот.

ЕЛЕМ за увоз на струја потрошила 2 милиони евра

Електроенергетската состојба во Македонија е стабилна. Тарифните потрошувачи ќе добиваат струја навреме. Отстранет е дефектот во РЕК Битола и електраната сега работи со полн капацитет, изјави денеска генералниот директор на АД ЕЛЕМ, Христијан Мицкоски.

Градежниците очекуваат намалување на продажните цени во 2017 година

Според оценката на раководителите на деловните субјекти од областа на градежништвото, индикаторот на доверба во четвртото тримесечје од 2016 година е зголемен за 0.2 процентни поени во однос на претходното тримесечје, а е зголемен за 2.0 процентни

Поларните температури ги смрзнаа раните зелки во Струмичко

Невообиачените поларни температури за струмичкиот регион, кои последниве десетина дена се спуштија и до 17 степени под нулата, предизвикуваат штети кај градинарските производи. Според земјоделските екпсерти, климатските промени не создадоа само високотемпературни амплитуди во летото, туку и изразени температурни скокови со негативен предзнак.

УЈП: Глоби до 3.000 евра за фирмите што нема да издадат пресметка за исплатени приходи на работниците

Доколку до 25 јануари 2017 година, економските субјекти на граѓанинот не му издадат збирна пресметка за исплатени приходи за 2016 година, законот предвидува глоба во износ од 3.000 евра во денарска противвредност, соопшти УЈП.

УЈП: Фирмите до 25. јануари треба да издадат пресметка за исплата на приходи на работниците

Фирмите и работодавците како исплатители на приходи имаат обврска најдоцна до 25. јануари 2017 година на сите физички лица (граѓани) на кои во текот на изминатата година вршеле исплати на приходи, да им издадат збирна пресметка за исплатените приходи