Бизнис

Фондот Илирика ЈИЕ со признание од реномираниот Investors Review од Британија

​Илирика на својот Годишен инвеститорски состанок ги презентираше резултатите од минатата година и проекциите за 2017та година. Чекорите кои Илирика ги превзема веќе неколку години ја ставија компанијата на меѓународната сцена и затоа реномираниот магазин Investors Review

Отворена стечајна постапка за кумановската циглана

Сe отвара стечајна постапка над должникот Акционерско друштво Керамичка индустрија КИК Куманово која работи на производство на цигли, ќерамиди и производи од печена глина за градежништво, стои во објава на Централниот регистар на Македонија.

Светска банка ја намали проекцијата: Македонската економија годинава ќе порасне за 3,3%

Светска банка прогнозира раст на македонската економија годинава од 3,3%, покажува последниот извештај на меѓународната институција за проекциите на глобалната економија за 2017 година. Проекциите за растот на БДП на нашата земја се намалени за 0,7% споредено со јунскиот извештај 

Иако се уште нема Влада, Народна банка ја олабавува монетарната политика

На 10 јануари 2017 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на 

На македонските аеродроми менаџирани од „ТАВ“ во 2016 минале 1,8 милиони патници

Преку двата македонски аеродрома, „Александар Велики“ во Скопје и „Св. Апостол Павле“ во Охрид во 2016 година патувале 1,8 милиони патници, соопштуваат од „ТАВ Македонија“, сумирајќи ги податоците за авиосообраќајот за изминатата година.  

ЕЛЕМ: Грција го исклучи далноводот кон Македонија

​Снабдувањето со електрична енергија за тарифните потрошувачи - домаќинствата и помалите компании на регулираниот пазар за електрична енергија се одвива редовно и во согласност со потребите. Во изминатите 24 часа целосно е одговорено на потребите

Околу 70 камиони заглавени на Евзони, чекаат влез во Грција

Околу 70 товарни возила чекаат влез во Грција на преминот Евзони. Поради лошите временски услови и состојбата на патиштата, од два часот ноќеска не им е дозволено да ја преминат границата.

Промена во менаџментот кај американски Амфенол: Фабриката во Кочани доби нов директор

Дитрих Ермантраут од Германија е новиот управител на Друштво за производство, трговија и услуги Амфенол Технолоџи Македонија Кочани. На оваа позиција на фирмата на американскиот инвеститор во Македонија досега беше Џон Винсент Тренор од Детроит, САД.

Затворен стечајот за ОХИС, имотот на загубарот ќе се продава

Десет месеци откако беше отворен, стечајот за АД Органско хемиска индустрија Наум Наумовски Борче, односно фабриката ОХИС, постапката се затвара. Основниот суд Скопје 2 донесе одлука за затварање на стечајот и продажба на имотот на загубарот.

ПРЕВЗЕМЕТЕ БЕСПЛАТНИ 50 ЕВРА и тргувајте со акциите на BMW

BMW групацијата е автомобилски гигант од Минхен, основан во далечната 1916 година. Во последните 6 месеци, поточно од 1 -ви август до 9-ти јануари, цената на акциите на BMW порасна за 15.62%.