Бизнис

Секој трет тендер во Македонија е со еден понудувач

Центарот за граѓански комуникации денеска го објави извештајот од следењето на јавните набавки спроведени од институциите на централно ниво за периодот јуни - декември 2016 година. Според овој извештај, лани дури 23% од тендерите се целосно или делумно 

Сите детали: ЗК Пелагонија купува 100% од Здравје Радово, за зделката ќе плати 12,6 милиони евра

На престојното Собранието на акционери на Земјоделскиот комбинат Пелагонија АД Битола кое ќе се одржи на 07.07.2017  година, на дневен ред е и корегираната предлог одлука за купување на млекарата Здравје Радово ДОО увоз-извоз Радово Босилово, соопшти компанијата преку Македонската берза.

Раст на извозот во првите пет месеци: Производите на Макпрогрес присутни на 55 странски пазари

Домашната прехранбена индустрија Макпрогрес Виница во првите 5 месеци од годината оствари раст на извозот од 5% во споредба со истиот период лани, очекувајќи овој позитивен извозен тренд да продолжи до крајот на годината.

Поради грешки во проектирањето прекината изградбата на автопатите Кичево-Охрид и Миладиновци-Штип

Премиерот Зоран Заев потврди дека градежните активности за изградба на автопатите Кичево-Охрид и Миладиновци-Штип се прекинати. Поради грешки во проектирањето заради ненавремено решавање на имотно-правни односи на првиот автопат и изместување на трасата на вториот прекината е изградбата на автопатите

Која е Ширете Елези, екс-министерката за локална самоуправа која ќе го заменува Тевдовски во финансии

Според биографијата објавена во предлог решението доставено до Собранието за кое оваа недела треба да гласаат пратениците, Елези е доктор по економски науки, а беше мнистер за локална самоуправа во изминатите две години.

ЕЛЕМ не го послуша Анѓушев, распиша тендер вреден 46 милиони евра

Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев го реафирмира ставот на Владата за објавените јавни повици од АД ЕЛЕМ со вкупна проценета вредност од 80 милиони евра.

Двете пензиски друштва со добивка и позитивни финансиски резултати во 2016 година

Двете пензиски друштва, и во 2016 година, остварија позитивен финансиски резултат, покажува Извештајот за состојбите во капитално финансираното пензиско осигурување. Акумулираната добивка, заклучно со 31 декември 2016 година, на НЛБ изнесува околу 161 милиони денари и на КБ Прво изнесува околу 200 милиони денари.

Дали може да го смените задолжителниот пензиски фонд во кој членувате

Секој член на задолжителен пензиски фонд има право да премине во друг задолжителен пензиски фонд, ако не е задоволен од задолжителниот пензиски фонд каде што членува, т.е. од друштвото што управува со него.

Бројот на членови на задолжителните пензиски фондови лани е зголемен за 5,4 проценти во однос на 2015

Вкупниот број членови и времено распределени осигуреници во задолжителните пензиски фондови, заклучно со 31 декември 2016 година, изнесува 427.025, што значи зголемување на бројот на членовите на вториот столб за 21.737, или за околу 5,4%, во споредба со 2015 година, се вели 

Кочо Анѓушев освен што нема да биде управител, нема да биде и сопственик на компанијата за трговија со струја ЕДС

ЕДС, водечката македонска компанија за трговија со електрична енергија го избра Митко Кржовски за свој управител и започна преговори за промена на сопственичката структура. Митко Кржовски доаѓа од висока позиција во ЕДС и е дел од компанијата од нејзиното основање.