Бизнис

Назначени нови членови во Управниот одбор на Агенцијата за енергетика

Бранко Дамчевски, Лаурент Ќерими и Блерим Укали се назначени за нови членови на Агенцијата за енергетика на Република Македонија, објави Централниот регистар. Според објавата тие доаѓаат на местото на Ќерим Буши, Илија Андов и Борис Настов кои досега беа членови во управниот одбор на Агенцијата за енергетика.

Ги викнала ли УЈП Велија и Бајруш на средба за наплата на долгот?

Управата за јавни приходи (УЈП) дава еднаков третман во решавање на проблемите во врска со наплатата со сите даночни должници, без разлика дали се правни или физички лица. УЈП ги повикува на средба даночните должници и им ги посочува сите можни

Народна банка: Податоците за директни странски инвестиции ќе се објавуваат квартално, а не месечно

Месечните податоци за движење на дректни странски инвестиции во Македонија, намесо месечно како досега, ќе се објавуваат квартално. Народната банка направи промена на динамиката на објавување на овие податоци.

Октомври 13, 2017 Бизнис Никола Осило

(ВИДЕО) Зошто вредноста на Биткоинот расте со огромна брзина?

Виртуелната криптовалута Биткоин достигна ново рекордно зголемување и ја надмина психолошката границата од 5.000 долари. Додека во светот, но и во Македонија се уште се дебатира колку е сигурно да се вложува во оваа валута и дали државните институции

Колку вообичаено трае еден повик кај македонските мобилни оператори?

Времетраењето на единечен повик по претплатник во првите три месци од годинава кај Македонски Телеком изнесува 1,79 минути кај претплатник од оне.ВИП изнесува 2,11 минути додека кај Лајкамобајл времетраењето на единечен повик изнесува 2,60 минути.

Македонските граѓани зборуваат 195 минути месечно на мобилен телефон

Во првото тримесечје од 2017 година претплатниците во моблна телеонија просечно зборуваат 195,10 минути месечно. Најголем дел се остварува во сопствена мобилна мрежа и изнесува 143,15 минути (73,37%). Сообраќајот кон други мобилни мрежи во РМ е значително помал и изнесува 46,74 минути (23,96%).

Милионски штети во прилепскиот Тутунски комбинат: Бившите менаџери се луксузирале по казина и скапи продавници

Енормно трошење пари од менаџерскиот тим во изминатите 11 години, со што се предизвикани штети од неколку милиони евра, констатира новото раководство на Тутунскиот комбинат - Прилеп по едномесечното раководење со компанијата.

Октомври 12, 2017 Бизнис Никола Осило

„Жито Полог“ продаде 40.258 акции од ТТК банка и 16.644 акции од „ЗК Пелагонија“

„Жито Полог“ преку Македонската берза информира дека дека се продадени 40.258 акции од ТТК Банка АД Скопје, што претставува 6,08 % од активата на друштвото согласно последните ревидирани финансиски извештаи.

15,8% повеќе од лани: За осум месеци Македонија ја посетиле 714.474 туристи

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во август 2017 година изнесува 188.758, а бројот на ноќевањата изнесува 766.844. Бројот на туристите во август 2017 година, во однос на август 2016 година, е зголемен за 20,4%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 10,4%

Октомври 12, 2017 Бизнис Никола Осило

Во милионска трансакција продадени акции од „Фершпед“

Во блок-трансакција вредна 4,7 милиони денари денеска на Македонската берза беа продадени 74 акции од „Фершпед“. Акциите се продадоа по цена од 64.554 денари за акција.