Бизнис

За 8,4% зголемен бројот на издадени градежни дозволи, ќе се градат 705 нови станови

Според податоците на Државниот завод за статистика, во февруари 2017 се издадени 363 одобренија за градење што е за 8.4% повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 6.369.524.000 денари

Сергеј Самсоненко го зголеми капиталот во неговата авио-компанија на 11 милиони евра

Централниот Регистар на Република Македонија постапувајќи по пријавата за упис на зголемување на основна главнина и запишување на одлука за измена на актот на друштвото за авио-превоз „СИС авиатион“, компанија во сопственост на рускиот бизнисмен

Реплек доби конкуренција: Американски NYSK ќе произведува масло од канабис во ОХИС

Капацитет за производство на масло од канабис за медицински потреби е отворен денеска во кругот на поранешната фабрика ОХИС. Станува збор за нова странска инвестиција на американска компанија NYSK холдинг ДОЕЛ Скопје.

Антонио Аргир, Претседател на Управниот одбор на НЛБ Банка: Парите на клиентите се безбедни

„Согласно информациите, кои се проширија во јавноста за истрагата за инцидент настант во НЛБ Банка АД Скопје, она што е најважно е да ве информирам и ве уверам дека сите наши клиенти и колегите вработени на нашата банка се сигурни

Германските компании повторно би инвестирале доколку не се влоши политичката криза

Непредвидливата политичка криза има силно  влијание врз економијата и е најголем предизвик за германските компании во земјава. Под претпоставка дека нема да се влоши и дека наскоро ќе биде надмината, тие повторно би инвестирале

(ВИДЕО) Пивара Скопје инвестираше 1,4 милиони евра во нова современа опрема

Пивара Скопје ја претстави новата опрема за полнење во чија набавка и инсталирање се вложени над 1,4 милиони евра, со што вкупните инвестиции на компанијата во производството на пиво и безалкохолни пијалаци во изминатата деценија надминаа 40 милиони евра.

Луксузниот „Лексус“ на „Лазов груп“ ќе се продава на аукција

На електронска продажба со јавно надавање кое ќе се одржи на 24.04.2017 година, со почеток во 11,00 часот ќе се продава патничко моторно возило марка „LEXUS F3“ тип и модел LS 430, со проценета вредност од 250.628 денари.

„Агро фер“ се присоедини со „Фершпед“

Централниот Регистар на Република Македонија постапувајќи по пријавата за упис на предбележба на Спогодба за присоединување на друштвото за производство и преработка на овошки и зеленчук и обработка на тутун „Агро фер“ ДООЕЛ

Многу работа за обвинителките: СЈО ќе потроши милион денари на тонери и кертриџи

Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникации (Специјално јавно обвинителство) распиша оглас за набавка на тонери и кертриџи. 

Се помалку овци, се повеќе свињи и кози во Македонија

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2016 година, во споредба со 2015, вкупниот број на говеда е зголемен за 0,5 отсто. Бројот на говедата кај индивидуалните земјоделски стопанства е зголемен за 1,3%, додека бројот на говедата кај деловните