Прошетај се

Тоа е магла на планина, ќе поминеш покрај езерото што ти е цел, и нема да го видиш

Да не беше турата која ја организираше ПК Македон, немаше да знам дека на Шар Планина постојат Караниколички езера. Еден пријател спомна дека патот добро им бил познат на шверцерите, бидејќи во близина се наоѓа косовската граница.

Откријте ја Македонија: Топ 10 дестинации

Македонците главно ги знаат најпознатите туристички дестинации во земјава, но многу ретко ги посетуваат. Сe уште за поатрактивни ги сметаат дестинациите во регионот и општопознатите светски дестинации. Дали сте ги посетиле овие места?

(Галерија) Сте слушнале ли за водопадот Дуф?

Ако не беше репортажата за иселениците од мавровско од пред некоја година, најверојатно и јас немаше да знам дека имаме водопад што се вика Дуф.

10.Најубави кањони во Европа, на листата и Матка

Престижниот Гардијан направи топ листа на најубавите кањони за пешачење и планирање во Европа. На листата се најде и наша Матка.

 

(Галерија) Ако имате високи критериуми, ова се најлуксузните хотели во Грција

И ова лето многу Македонци се упатија на одмор кон нашиот јужен сосед, кој е познат по својата убавина и квалитетот на хотелите. Ако имате високи критериуми, тогаш овие хотели се вистинскиот избор за вас. 

Туризам не се развива со „шопска без прибор“

Пониква се гради, планината инфраструктруно се развива, има нови сместувачки капацитети. Храната што се нуди е вкусна, цените пристојни. Но дали тоа е доволно за развој на туризмот на еден таков предел? Угостител што долги години е таму, и на прсти ја знае секоја нејзина предност и маана, ќе ви каже не. За туризам е потребно многу повеќе.

Пред Илинден и зад Илинден во Крушево да си!

За 2 август сите патишта би требало да водат кон Крушево. Нема посоодветно место за одбележување на Денот на Републиката како и на верскиот празник Илинден. Но, поради продолжениот викенд и некако не оди што сите повеќе потрчаа на некоја од грчките плажи. 

 

(Галерија) Волшебни изненадувања во Белек и Кемер

Белек е центарот на ресорти, а хотелот „Адам и Ева“ е уште едно волшебно изненадување.Меѓу бројните хотели, има за секого по нешто.

(Галерија) Охрид на море

2.30 попладне. Конечно по 1 час патување со автобус од Драма до Кавала стигнавме во некогашната мека на производство на тутун. Грците одсекогаш ми биле slow motion, се морало во секое село да се застане. Никој никаде не брза.

(Галерија) Под сенката на Солунска глава, Даутица е вистинска убавица

Даутица 2.178 нм мислев дека е лесна тура за планинарење. Но, не е. Не е тешка, ама не е ни лесна.По искачувањето од над планинарскиот дом Папрадиште, првиот дел од патеката поминува низ шума, нискостеблести растенија при што ако не носите нешто долго, нема да ви биде пријатно. Се поминува и низ високи папрати, па имате чувство дека сте во џунгла. Кога ќе се најдете среде нив, сфаќате од каде Папрадиште го добило името.