Прошетај се

(Галерија) Сега е вистинско време да се посети Дуфски водопад

Ако сакате да го видите Дуфскиот водопад во сиот негов сјај и да ја почувствувате моќноста, сега е време.Поради топењето на снеговите на планината Бистра, изобилува со големо киличество вода и изгледа моќно.

(Фото) Француската амбасадорка Лорен Оер се качи на врвот Љуботен

Амбасадорката на Република Франција во Македонија, Лорен Оер викендов се качи на врвот Љуботен 2.498 нм кој е еден од најубавите врвови, но и за кој сепак треба добра подготвеност за искачување.

(Галерија) Една поинаква приказна за златната рипка, за култното кафуле „Златна рибица“ во Сараево

Ако не ја посетите „Златна рибица“, како да не сте биле во Сараево. Тоа е место кое ме освои од прва, иако не сум љубител на ентериер во кое работите изгледаат натрупано. А таму е токму така, но не пречи. Туку напротив. Дава некоја чудна енергија на смиреност. 

(Галерија) Св.Јоаким Осоговски место кое нуди мир и спокој

Сите најубави цркви и манастири во Македонија, се опкружени со прекрасна природа, шума, планини и вода кои дополнително им даваат мир на овие свети места.

(Галерија) Слоештица. Убавино, ти ме заморуваш!

Кога Господ ја распределувал земјата во Демирхисарско, Слоештица ја оставил за себе. Но, за слоештани да не останат без земја, има ја отстапил ним, а тој си заминал горе на небото. Оваа легенда често ја раскажувал Петре М.Андреевски кој потекнува оттаму и чијашто куќа се уште е цела. Но кога ќе појдете таму, приказната е и за верување.

(Галерија) Пет градови во светот каде што е најздраво да се живее

Секој човек посакува да живее во здрава и чиста животна средина, каде што покрај тоа што ќе ги извршува секојдневните обврски, патем ќе дише и чист воздух и не мора да е на планина.

(Галерија) Трескавец: Умот попушта под притисокот на енергијата

Пред да започнете да се искачувате кон манастирот Трескавец, најдобро е умот да го оставите долу или пак да дозволите свесно да го загубите по пат, за да ги пуштите емоциите да владеат при тоа патување.

(Галерија) Љуботен е убавец што не се разголува и не се искачува така лесно

Зимава, времето дозволи да се искачат врвови за кои навистина треба добра психо-физичка подготовеност и кога нема снег. Еден таков е врвот Љуботен. За да се искачи навистина треба човек малку да се помачи. Таман мислиш, тоа е она врвчето горе, тоа да ти било уште една пречка за до него.

(Галерија) Топ 15 најопасни туристички дестинации во светот

Патувањето може да биде сонот за многу луѓе. Избираат егзотични дестинација и се надеваат дека таму ќе си поминат повеќе од одлично. Возбудлива локална култура, природни и историски знаменитости. Секогаш сепак постоел ризик да подпаднете на опасни ситуации во местата кои не ги познавате.

(Галерија) На врвот Кајмакчалан црквата Св.Петар не дочека како замрзнат замок

Врв не се освојува, врв се искачува. Барем така ме научија поискусните од мене во планинарењето. И признавам дека е така, затоа што планината не можеш да ја освоиш таа е таму засекогаш, а ти не си вечен. И покрај неа, сфаќаш колку си минлив и мал. Ќе ја искачиш, доколку таа сака, а те освојува пак таа, со својата убавина. А, ти нејзе не.