Интервју

Јован Илиески е македонскиот Толстој

Јован Илиески е 16-годишен средношколец од Тетово, кој има талент за пишување еднаков на Толстој. Македонското чудо од дете, ја издава својата нова, втора книга со наслов Кругот на животот. Повеќе за Јован и неговото творештво читате во ова интервју на еМагазин.

Запознајте го првиот магистер во земјава во областа на композитни делови и роботика

Гари Манескиа од Микросам Институтот, е првиот магистер по современи композити и роботика во Македонија. еМагазин направи разговор со него и за неговите видувања за оваа област.

Јовановска: Како ќе развиваме регионален туризам, кога градовите на Балканот не се поврзани авионски

Земјите на Југоисточна Европа треба да направат единствена туристичка дестинација за да ги задржат туристите подолго отколку сега, посебно тие од Азија, Скандинавија, Америка, Италија, вели во интервјуто за privrednakomora.me, Снежана Јовановска Трајковска поранешен претседател на Здружението за туризам и угостителство при Стопанската комора и сопственик на туристичката агенција Орфеј.

Верче Карафилоска: „Бездомникот со златен часовник“ е почеток на она што сакам да го постигнам

„Бездомникот со златен часовник“ е современ роман сместен во Скопје во 2027ма. Во тие мрачни, кризни времиња, еден бездомник, чиј живот застанал онаму каде заедно со стрелките на неговиот расипан часовник, запрел и животот на неговиот татко, би сторил сè за да избега од бедата. После безброј тешки денови, изгледа како Бог да одговара на неговата желба, преку случајна средба донесувајќи му шанса за топла постела, пријателска прегратка, и навидум подобра иднина.

Нацоски: Настапот во Скала е остварување на еден долгогодишен сон

Настапот во Миланска Скала е сон на речиси секој уметник. Но, тој сон на нашиот истакнат оперски пејач Благој Нацоски кој долги години живее во Италија, а работи во светот полека станува реалност.Фактот што настапот го добил без аудиција, доволно говори за неговите успеси по сцените низ Европа, кои остануваат врежани кај првите луѓе на институциите и публиката.

Ка­та­ри­на Ива­нов­ска: Ма­ке­дон­ски­те де­вој­ки се пла­шат од ус­пех

Ка­ко еден од ре­тки­те при­ме­ри де­ка со та­лент и со ра­бо­та на не­го мо­же да се ус­пее, без раз­ли­ка од ка­де до­а­ѓа­те, Ка­та­ри­на Ива­нов­ска е мно­гу по­ве­ќе од са­мо уба­ва же­на, пишува Република. Таа е вљу­бе­ник во спор­тот, за­ба­ва­та и во жи­во­тот, а од не­о­дам­на ја по­ка­жу­ва и сво­ја­та ху­ма­на стра­на со ос­но­

Парче мебел за секој: Саемот за мебел за прв пат во 10 саемски хали

По повод престојниот Саем за мебел, еМагазин разговараше со Магдалена Хамбова, оперативен директор на проектот ,,Саем за мебел”. Од разговорот можете да ги дознаете сите детали околу ова престојна манифестација.

Милчо Велјаноски: Хуморот и сатирата освен да насмеат, испраќаат и силна порака за општествените апсурди

Милчо Велјаноски, правник по професија, а на пошироката јавност познат по неговите сатирични фотомонтажи на Фејсбук, во интервју за еМагазин зборува за моќта на хуморот и сатирата во справувањето со секојдневието, колку е лесно или тешко да некој во денешно време, во Македонија и глобално се занимава со хумор и сатира...

 

Интервју со Стефановски: Својот став за политичките случувања, ќе го кажам на дискусија во живо

Македонскиот гитарист Влатко Стефановски се уште е под импресии од двата успешни концерти одржани во Хрватска. Според рекацијата на публиката и преполните сали, таму секогаш е добредојден и настапува како дома. Во интервјуто за еМагазин вели дека, тајната што толку години се одржа на пиедесталот на музичката сцена на Балканот е што како музичар успеа да ја задржи својата автентичност. 

Ципрас нема време за името, „Пуч“ е главна тема во Бугарија

На бугарскиот народ му ги пренесува информациите од економскиот, политичкиот, општествениот живот. Мариа Топалова, новинарка-дописничка од Бугарија, за „Нова Македонија“ говори за односите на Балканот, за прашањето за името, но и за актуелната ситуација во Грција. Смета дека Скопје и Атина пред НАТО-самитот во Букурешт испуштиле златна шанса за решение, а од владата на Ципрас не очекува некаква разврска во спорот за името.