Интервју

(Галерија) Жени во „машка“ професија: Патот до успехот е еднaков за сите

Марија Попова - Мајсторова е директор на сектор за човечки ресурси и правни работи во АрцелорМиттал, а Валерија Миланова е менаџер за екологија, здравје и безбедност.Металуршката индустријата во која работат важи за една од оние во кои процентот на жени е многу малку застапен.Но ќе се согласиме со нив дека патот до успехот е еднаков за сите без разлика на полот и истиот никогаш не е лесен и нема запирање додека не се постигне целта.Впрочем и нивната позиција во компанијата, го говри тоа.

Петер, претседател на УO на ЕВН:Перцепцијата на потрошената KWh ќе го подобри планирањето на потрошувачката

Од почетокот на годинава, Штефан Петер е новиот претседател на Управниот одбор на ЕВН. Повеќе од една деценија работи во ЕВН групацијата, а од 2007 година го раководи одделот за набавки на групацијата. Во 2012 година бил назначен за главен менаџер на Кабелплус, кабелскиот оператор кој е дел од ЕВН групацијата во Австрија.

Експерт за продажба советува: Со секој клиент, однесувајте се како со првиот

Според хрватскиот бизнис неделник „Лидер“, Данијел Бичаниќ е еден од 100-те највлијателни консултанти во Хрватска за 2013 година. Тренер е за продажба, автор на стручна литература и претприемач. Кариерата како продажен консултант ја започнал во 2005 година. Од тогаш успешно соработува со преку 300 компании. 

Јован Илиески е македонскиот Толстој

Јован Илиески е 16-годишен средношколец од Тетово, кој има талент за пишување еднаков на Толстој. Македонското чудо од дете, ја издава својата нова, втора книга со наслов Кругот на животот. Повеќе за Јован и неговото творештво читате во ова интервју на еМагазин.

Запознајте го првиот магистер во земјава во областа на композитни делови и роботика

Гари Манескиа од Микросам Институтот, е првиот магистер по современи композити и роботика во Македонија. еМагазин направи разговор со него и за неговите видувања за оваа област.

Јовановска: Како ќе развиваме регионален туризам, кога градовите на Балканот не се поврзани авионски

Земјите на Југоисточна Европа треба да направат единствена туристичка дестинација за да ги задржат туристите подолго отколку сега, посебно тие од Азија, Скандинавија, Америка, Италија, вели во интервјуто за privrednakomora.me, Снежана Јовановска Трајковска поранешен претседател на Здружението за туризам и угостителство при Стопанската комора и сопственик на туристичката агенција Орфеј.

Верче Карафилоска: „Бездомникот со златен часовник“ е почеток на она што сакам да го постигнам

„Бездомникот со златен часовник“ е современ роман сместен во Скопје во 2027ма. Во тие мрачни, кризни времиња, еден бездомник, чиј живот застанал онаму каде заедно со стрелките на неговиот расипан часовник, запрел и животот на неговиот татко, би сторил сè за да избега од бедата. После безброј тешки денови, изгледа како Бог да одговара на неговата желба, преку случајна средба донесувајќи му шанса за топла постела, пријателска прегратка, и навидум подобра иднина.

Нацоски: Настапот во Скала е остварување на еден долгогодишен сон

Настапот во Миланска Скала е сон на речиси секој уметник. Но, тој сон на нашиот истакнат оперски пејач Благој Нацоски кој долги години живее во Италија, а работи во светот полека станува реалност.Фактот што настапот го добил без аудиција, доволно говори за неговите успеси по сцените низ Европа, кои остануваат врежани кај првите луѓе на институциите и публиката.

Ка­та­ри­на Ива­нов­ска: Ма­ке­дон­ски­те де­вој­ки се пла­шат од ус­пех

Ка­ко еден од ре­тки­те при­ме­ри де­ка со та­лент и со ра­бо­та на не­го мо­же да се ус­пее, без раз­ли­ка од ка­де до­а­ѓа­те, Ка­та­ри­на Ива­нов­ска е мно­гу по­ве­ќе од са­мо уба­ва же­на, пишува Република. Таа е вљу­бе­ник во спор­тот, за­ба­ва­та и во жи­во­тот, а од не­о­дам­на ја по­ка­жу­ва и сво­ја­та ху­ма­на стра­на со ос­но­

Парче мебел за секој: Саемот за мебел за прв пат во 10 саемски хали

По повод престојниот Саем за мебел, еМагазин разговараше со Магдалена Хамбова, оперативен директор на проектот ,,Саем за мебел”. Од разговорот можете да ги дознаете сите детали околу ова престојна манифестација.