Интервју

Андонов: За љубителите на планината, одморот што таа го нуди е богатство

Коста Андонов е менаџер на хотелот Бел Камен кој се наоѓа на планината Плачковица во близина на Радовиш. Непосредно пред летните одмори, Андонов посочи дека се поголем е бројот на луѓето, на кои на еден начин им е „здодевно” постојано да одат на море или езеро, па како алтернатива се почесто се одлучуваат за планина. 

Зорица Петкоска: Зборигами не се објаснува без да се види и да се фати во раце

Неодамна во издание на Клуб Матица беше промовира „Зборигами”, збирка поезија со јапонска естетика на младата авторка Зорица Петкоска, збирка која е олицетворение на македонската поезија надополнета со јапонска естетика. 

Леонид ќе продолжи на King’s College во Лондон: Формулата за успех е универзално употреблива без разлика на потеклото

Леонид Антиќ своето образование ќе го продолжи на King’s College во Лондон. По завршувањето во Меѓународното училиште НОВА, своите интереси за економијата ќе ги изучува на еден од најдобрите колеџи во светот. Според него, формулата и реперот за успех се индивидуално мерило, но сепак без посветеност, желбатa за успех, ентузијазам, креативност, пожртвуваност, упорност и во најголема мера трудот, не може да се успее. Сака да спортува и токму таа негова љубов кон различни видови спортови била висока оценета од овој престижен колеџ.

Романа Тасевска е примена на колеџот каде што завршија принцот Вилијам и бројни светски умови

Романа Тасевска од Меѓународното училиште НОВА е примена на три врвни универзитети, меѓу кои и St. Andrews каде што имаат завршено и актуелната британска двојка принцот Вилијам и војвотката од Кембриџ, Кејт Миделтон, но и бројни светски умови.До овој успех ја доведоа нејзината волја и амбиција да се успее, како и посветена и макотрпна работа и учење. Како што вели, од образованието сакав да го извлечам максиумомт.

(Галерија) Жени во „машка“ професија: Патот до успехот е еднaков за сите

Марија Попова - Мајсторова е директор на сектор за човечки ресурси и правни работи во АрцелорМиттал, а Валерија Миланова е менаџер за екологија, здравје и безбедност.Металуршката индустријата во која работат важи за една од оние во кои процентот на жени е многу малку застапен.Но ќе се согласиме со нив дека патот до успехот е еднаков за сите без разлика на полот и истиот никогаш не е лесен и нема запирање додека не се постигне целта.Впрочем и нивната позиција во компанијата, го говри тоа.

Петер, претседател на УO на ЕВН:Перцепцијата на потрошената KWh ќе го подобри планирањето на потрошувачката

Од почетокот на годинава, Штефан Петер е новиот претседател на Управниот одбор на ЕВН. Повеќе од една деценија работи во ЕВН групацијата, а од 2007 година го раководи одделот за набавки на групацијата. Во 2012 година бил назначен за главен менаџер на Кабелплус, кабелскиот оператор кој е дел од ЕВН групацијата во Австрија.

Експерт за продажба советува: Со секој клиент, однесувајте се како со првиот

Според хрватскиот бизнис неделник „Лидер“, Данијел Бичаниќ е еден од 100-те највлијателни консултанти во Хрватска за 2013 година. Тренер е за продажба, автор на стручна литература и претприемач. Кариерата како продажен консултант ја започнал во 2005 година. Од тогаш успешно соработува со преку 300 компании. 

Јован Илиески е македонскиот Толстој

Јован Илиески е 16-годишен средношколец од Тетово, кој има талент за пишување еднаков на Толстој. Македонското чудо од дете, ја издава својата нова, втора книга со наслов Кругот на животот. Повеќе за Јован и неговото творештво читате во ова интервју на еМагазин.

Запознајте го првиот магистер во земјава во областа на композитни делови и роботика

Гари Манескиа од Микросам Институтот, е првиот магистер по современи композити и роботика во Македонија. еМагазин направи разговор со него и за неговите видувања за оваа област.

Јовановска: Како ќе развиваме регионален туризам, кога градовите на Балканот не се поврзани авионски

Земјите на Југоисточна Европа треба да направат единствена туристичка дестинација за да ги задржат туристите подолго отколку сега, посебно тие од Азија, Скандинавија, Америка, Италија, вели во интервјуто за privrednakomora.me, Снежана Јовановска Трајковска поранешен претседател на Здружението за туризам и угостителство при Стопанската комора и сопственик на туристичката агенција Орфеј.