Интервју

Со мала хуманост до голема цел

Компаниите „Жито Маркети“ и „Кожувчанка“ заеднички ќе ја опремуваат Клиниката за гинекологија и акушерство во Скопје. Во интервјуто за еМагазин, Стојанче Тодороски од Жито Маркети и Ратко Мицев од Кожувчанка говорат за оваа донаторска кампања која има за цел да ги подобри условите на оваа Клиника.

Стамов: По библиотеката на плажа, планираме и изнајмување на велосипеди и ново брендирање на Дојран

Борче Стамов, градоначалникот на Дојран, во интервју за еМагазин, зборува за новиот проект библиотека на плажа и очекувањата од него, но и за другите проекти планирани во општината...

Црвенковска: Книгата за деца мора да помогне во процесот што се вика „станување подобар човек“

Едицијата „Бајки од Македонија“ ќе содржи илустрирани бајки од македонското народно творештво наменети за деца од предучилишна возраст.Билјана Црвенковска од оваа издавачка куќа вели дека проектот има цел да ги доближи овие приказни до децата од предучилишна возраст на еден посовремен начин.Бајките се со слични ликови како оние од западните бајки, но со поинаква иконографија и со свои сопствени карактеристики.
 

Андонов: За љубителите на планината, одморот што таа го нуди е богатство

Коста Андонов е менаџер на хотелот Бел Камен кој се наоѓа на планината Плачковица во близина на Радовиш. Непосредно пред летните одмори, Андонов посочи дека се поголем е бројот на луѓето, на кои на еден начин им е „здодевно” постојано да одат на море или езеро, па како алтернатива се почесто се одлучуваат за планина. 

Зорица Петкоска: Зборигами не се објаснува без да се види и да се фати во раце

Неодамна во издание на Клуб Матица беше промовира „Зборигами”, збирка поезија со јапонска естетика на младата авторка Зорица Петкоска, збирка која е олицетворение на македонската поезија надополнета со јапонска естетика. 

Леонид ќе продолжи на King’s College во Лондон: Формулата за успех е универзално употреблива без разлика на потеклото

Леонид Антиќ своето образование ќе го продолжи на King’s College во Лондон. По завршувањето во Меѓународното училиште НОВА, своите интереси за економијата ќе ги изучува на еден од најдобрите колеџи во светот. Според него, формулата и реперот за успех се индивидуално мерило, но сепак без посветеност, желбатa за успех, ентузијазам, креативност, пожртвуваност, упорност и во најголема мера трудот, не може да се успее. Сака да спортува и токму таа негова љубов кон различни видови спортови била висока оценета од овој престижен колеџ.

Романа Тасевска е примена на колеџот каде што завршија принцот Вилијам и бројни светски умови

Романа Тасевска од Меѓународното училиште НОВА е примена на три врвни универзитети, меѓу кои и St. Andrews каде што имаат завршено и актуелната британска двојка принцот Вилијам и војвотката од Кембриџ, Кејт Миделтон, но и бројни светски умови.До овој успех ја доведоа нејзината волја и амбиција да се успее, како и посветена и макотрпна работа и учење. Како што вели, од образованието сакав да го извлечам максиумомт.

(Галерија) Жени во „машка“ професија: Патот до успехот е еднaков за сите

Марија Попова - Мајсторова е директор на сектор за човечки ресурси и правни работи во АрцелорМиттал, а Валерија Миланова е менаџер за екологија, здравје и безбедност.Металуршката индустријата во која работат важи за една од оние во кои процентот на жени е многу малку застапен.Но ќе се согласиме со нив дека патот до успехот е еднаков за сите без разлика на полот и истиот никогаш не е лесен и нема запирање додека не се постигне целта.Впрочем и нивната позиција во компанијата, го говри тоа.

Петер, претседател на УO на ЕВН:Перцепцијата на потрошената KWh ќе го подобри планирањето на потрошувачката

Од почетокот на годинава, Штефан Петер е новиот претседател на Управниот одбор на ЕВН. Повеќе од една деценија работи во ЕВН групацијата, а од 2007 година го раководи одделот за набавки на групацијата. Во 2012 година бил назначен за главен менаџер на Кабелплус, кабелскиот оператор кој е дел од ЕВН групацијата во Австрија.

Експерт за продажба советува: Со секој клиент, однесувајте се како со првиот

Според хрватскиот бизнис неделник „Лидер“, Данијел Бичаниќ е еден од 100-те највлијателни консултанти во Хрватска за 2013 година. Тренер е за продажба, автор на стручна литература и претприемач. Кариерата како продажен консултант ја започнал во 2005 година. Од тогаш успешно соработува со преку 300 компании.