Мој став

Октомври 10, 2017 Мој став Никола Осило

Педесет години молк и тешки глупости од МАНУ

Македонската академија на науките и уметностите вчера одбележа 50 години од основањето при што во поздравните говори беше испофалена оваа инстутуција како носител на научната мисла и бедем на македонската држава. За жал, вистината е дека МАНУ ни од далеку не ги заслужува овие епитети

Македонска сага: Стануваат градоначалници со кампањи од едвај триесетина илјади евра

Бедата на македонското политичко миље е неверојатна ако се земе предвид колку вложуваат политичките партиии во изборната кампања за локалните избори 2017 година. Имено, кампањите на повеќето кандидати за градоначалници на поголемите општини чинат едвај по триесетина

 

Референдумот во Каталонија е неуспешен, но Шпанија падна на испитот за демократија

Светската, но и македонската јавност деновиве посветено ги следеа случувањата во Каталонија, каде вчера состојбата кулминираше со одржувањето на референдум за независност на оваа шпанска покраина. Централната власт во Шпанија беспотребно ангажираше

Gooo Боки со помош за други деца, Томе Кириази е ОК

Актуелизирањето на приказната за Томе Кириази, стара три години, ме погоди од две причини, приватно и професионално.

Нема веќе “Ало Таравари“

Не поминаа ни 100 дена откако седна на “дрвениот стол со клинци, кои повремено излегуваат и кој воопшто не е комотен“, како што самиот тој ја опиша министерската фотељја, а Арбен Таравари, актуелниот министер за здравство реши да се впушти во нова авантура.

Соживот не се гради со “обележување на територии“

На новиот плоштад Скендер бег во Скопје за сега нема споменици, но има мозаици. На нив се слави албанската историја.

Македонските функционери или не се способни да создадат имот или го кријат

Неколкуте серијали во кои еМагазин Ви престави каков имот пријавиле новите функционери на различни нивоа, но и на пратениците, од кои добар дел со години се присутни во политиката, а богами и други бизниси, покажуваат колку

А зошто пратениците да не се возат со автобус

Една од работите за која до сега македонските пратеници без проблем се сложиле, без дебати и меѓусебни подметнувања и правење циркус од Собранието се законските бенефеции кои се однесуваат на нив.

Остана ли некој невработен од критичарите на претходната власт?

За нешто повеќе од триесет дена од формирањето на новата влада, додека се уште чекаме поставување на директори на клучните државни институции и претпријатија, лека полека во власта во различни сектори влегоа еден куп лица од невладиниот сектор, кои до скоро беа најголемите критичари на претходната власт.

Овој пат членството во НАТО не ни бега?

Од шпекулација, членството на Македонија под привременто име Поранешна Југословенска Република Македонија во НАТО стана топ тема во земјава, а и во регионот и пошироко.