Office

Февруари 7, 2017 Office Камелија Делија

Имате постојана работа, а сакате да започнете сопствен бизнс: Кои 10 чекори треба да ги направите

Истражување направено од Универзитетот Бентли покажува дека 66% од испитаниците кои се меѓу 18 и 34 години сакаат да почнат свој бизнис. Но, од 2013 година во САД само 3.6% од компаниите се во сопственост на млади до 30 години. Другите се плашат да почнат сопствен бизнис. 

Февруари 1, 2017 Office Камелија Делија

Социјалните мрежи се важни за компаниите: Како да привлечете повеќе Фејсбук фанови на бизнис страница

Дали некогаш сте се прашувале како да ги привлечете вистинските фанови на вашата Фејсбук страница?

Јануари 30, 2017 Office Камелија Делија

Аплицирате за работа во странство: Како да се подготвите за интервју преку Скајп

Доколку аплицирате за работа во некоја прекуокеанските земји, веројатноста е голема дека вашето прво интервју ќе биде преку Скајп.  Време е да се подготвите за интервјуто кое треба да го сфатите подеднакво сериозно како и секое стандардно интервју на кое сте биле досега.

Јануари 19, 2017 Office Камелија Делија

Да се живее за работа или да се работи за живот?

Кога се работи за кариера, начинот на живот и деловниот стил, луѓето се делат на две општи групи. Оние кои се зависни од работата или “воркохолици“ и хедонисти. Додека на едните кариерата им е најголем животен успех и постојана преокупација која ги инспирира и поттикнува

Јануари 15, 2017 Office Камелија Делија

Зошто стресот на работа е опасен по здравјето?

Според најновото истражување, жените кои на работното место се соочуваат со голем стрес имаат поголеми шанси да доживеат срцев напад од жените кои немаат толку стресна работа.  Резултатите од истражувањето се објавени во журналот „PLoS ONE“. Во текот на 10 

Јануари 15, 2017 Office Камелија Делија

Што денеска бара модерното работно место

Клучниот збор за модерно работно место е ефикасност. За овој критериум да го исполнат, вработените често го забораваат квалитетот, а прават и пропусти.  Истражувањата покажуваат дека секој четврти работник за да побрзо ја заврши работата прескокнува некои постапки. 

Кои се најголемите лаги во биографиите за работа

Очајната потрага за работно место знае да ги натера луѓето да направат секакви работи, па и потполно да измислат работи во својата биографија. Ова се десет примери на луѓе кои барале работа и кои ставиле брутални лаги во своето CV.

Празниците поминаа: Пет причини зошто треба да дадете отказ во 2017 година

Нова година и Божик поминаа, празничното расположение спласна, и сега, нераположени се враќате на работа. Не грижете се, не сте сами.

Јануари 10, 2017 Office Камелија Делија

Топ 10 професии кои ќе ви овозможат да го обиколите светот

Ви се допаѓа да истражувате нови места , култури и да дознаете нови јазици? Сакате единствени авантури, но работата во канцеларијата не ви го овозможува тоа? National Geographic објави листа со десет професии, благодарение на кои можете да го обиколите светот.

Декември 29, 2016 Office Камелија Делија

Нова година, нова работа и повисока плата, како да дојдете до неа?

Го поминавте интервјуто за работа, работодавецот е задоволен со вас – но, остана уште една ставка, платата. Секогаш деликатна тема за разговор, а веројатно и најнепријатна. Работодавецот во оваа ситуација гледа да помине „што подобро“, а тоа значи вие да земате помалку пари.