Подзаборавено видео: Неверојатното љубовно патување на охридските јагули

1010 Views Февруари 13, 2017 Ретро Редакција Емагазин

Љубовното паување на јагулата од Охридското Езеро до Саргаското Море се уште буди голем интерес кај светската стручна јавност.

Како што е познато, јагулите патуваат од Охридското Езеро преку Дрим до Саргаското Море каде што се мрестат и потоа младите се враќаат назад во езерото.

Инаку, старото име на Струга го носело називот „Енхалон“ што во превод значи јагула. Со изградбата на хидроцентралите по течението на реката Црн Дрим, патот на јагулата е загрозен.

На видеото може да се види како јагулите преминуваат и по сува површина на својот тежок пат до морето и назад.

При објавување на материјали од порталот emagazin.mk во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е преземен текстот.