Како да знаете кога е време да ја напуштите работата?

923 Views Mарт 31, 2017 Office Камелија Делија

Не е лесно да ја напуштиш работата, особено ако ја работиш подолго време. Но вистината е дека нема смисла да си го трошите вашето време, ако ова работно место не ви дозволува да ги остварите своите цели и не ве прави да се чувствувате среќни.

Ако не сте сигурни дали е дојдено времето да се откажете од вашата работа или даден ангажман експерти се обидуваат преку совети да си одговорите на овие неколку прашања.

1. Уживајте ли во она што го правите?

Ако одговорот е "не", треба да се запрашате зошто продолжувате да го правите. Во нашите животи има малку работи кои се доволно важни за да се чинат сите напори и труд. Покрај тоа, кога човек ја сака работата, тој често добива подобри резултати и ненамерно учествува во неверојатни пресврти на судбината, кои можат да го променат неговиот живот. Можеби е време да се откажеш, ако работата не ви носи задоволство.

2. Дали сте мотивирани?

Дали имате доволно мотивација да продолжите да го правите тоа со кое сте се занимавале до моментов? Последното нешто што ви треба е да потрошите време во работа на работи кои прават да се чувствувате исцрпени како физички така и емотивно.

Не може да се постигне успех, ако немате мотивација. Тоа ви носи среќа, енергија и позитивни емоции. Таа е она што ве тера да продолжите напред и да го достигнете вашиот целосен потенцијал.

3. Дали се чувствувате преморени?

Комбинацијата од долгорочна исцрпеност и низок интерес е знак дека страдате од загорување на површината. Една од најтешките лекции во животот се состои во изборот на пат, по кој да продолжиме, а донесувањето на таквата одлука станува неколку пати повеќе комплицирана, кога сме исцрпени и демотивирани.

Ако дојдете до такво ниво на преоптоварување, најдоброто нешто е да си дадете време за одмор и закрепнување, така што ќе се оддалечите од вознемиреноста и тензиите кои доаѓаат од вашата работа.

4. Има ли согласност меѓу она што го правите и целите кои ги бркате (кон кои целите)?

Заборавете на сите активности кои не ви помагаат да ги постигне целите кон кои се стремите во личниот и професионалниот живот. Наместо тоа, користете ги умствените, емоционалните и финансиските ресурси со кои располагате, за работи кои навистина имаат значење за вас.

5. Кои се придобивките за вас?

Ако даден ангажман, работа, навика или активност не ви помага да живеете по најдобар можен за вас начин и не ви се од особена корист, спокојно може да се откажете од него.

При објавување на материјали од порталот emagazin.mk во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е преземен текстот.

Најчитани вести