Како да му кажете „не“ на шефот?

Кога сте нови на вашето работно место правилото е дека никогаш не смеете да кажете „не“. Луѓето очекуваат од вас, да бидете безусловно посветени на работата и да имате 100% остварување на реално зададените обврски.

Генерално тоа е така, меѓутоа доколку почнувате да прифаќате секаков тип на обврска, многу лесно можете да си навлечете голем проблем. Вие всушност оставате впечаток дека можете да завршите сѐ. Токму од таа причина вашите претпоставени постојано ќе имаат големи очекувања, за кои не би било пријатно доколку не ги остварите.

Според едно истражување спроведено од страна на Кристин Вонг, природното поставување на границите во вашата канцеларија, започнува тогаш кога ќе научите да одговарате со „Не!“. Доколку овој збор прави да се чувствувате непријатно, верувале или не, не сте единствени.

За да си ја поедноставите целата „стратегија за одбивање“, започнете со користење на фразата „Не го правам тоа!“ наместо „Не можам да го направам тоа!“.

Вистината е дека доколку кажете „не можам“ тоа звучи како изговор и изгледа непрофесионално. Меѓутоа ако кажете „Не го правам тоа!“, тогаш вие ќе бидете исперцепирани од околината како личност со став и силен карактер.

Како и да е, способноста да кажете „не“ дефинитивно значи дека вие седите на возачкото седиште во вашиот живот. Па така, доколку нареден пат шефот побара од вас да останете прекувремено на работа, а вие имате неодложни обврски, слободно кажете „не“. Никој нема да ве сфати погрешно.

При објавување на материјали од порталот emagazin.mk во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е преземен текстот.

Најчитани вести