Патувате на море во Грција, Хрватска, Црна Гора или Бугарија: Каде има најскапа, а каде најевтина храна?

Патувате на море во Грција, Црна Гора, Бугарија или Хрватска, но дали е потребно да ги носите скоро сите намирници од дома за да заштедите, пишува Блиц.

Она што е јасно е дека највисоки се цените на прехранбените производи во Грција, а најниски цени на море има во Бугарија.

Ова се цените на некои од прехранбените производи на овие четири дестинации на кои најчесто летуваат туристите од Балканот.

Пред да тргнете, проверете дали се мора да носите или може да си купите од некој супермаркет во близина на вашето летувалиште:

Цени на намирници во Грција

Леб - 0,7-1,2 евра

Млеко - 1,1-2,5 евра

Јајца - 1,2 -1,5 евра

Масло за јадење од сончоглед (литар)- 1,6 - 1,9 евра

Јогурт (литар)- 2 - 4 евра

Тестенини - 1-2 евра

Брашно 0,6 - 1,90 евра

Шеќер - 1 евро

Кашкавал 200 гр - 3-4 евро

Салама - 7- 16 евра

Домати - 1,2 - 1,5 евра

Краставици - 0,5 - 0,8 евра

Пиперки - 1,5-2,10 евра

Праски - 1,8 евра

Kајсии - 2,6 евра

Лубеница- 0,8 евра

Jаболка - 2 евра

PПилешко - 2,99 евра

Мелено месо - 5,99 евра

Телешки бут - 4,99 евра

Свински кременадли - 3,69 евра

Цени на намирници во Црна Гора

Леб - 0,60 - 0,80 центи

Млеко  - 70 - 1 evro

Јајца 10 - 1,5 evra

Масло за јадење од сончоглед (китар) - 1 - 1,2 евра

Јогурт - 0,80 - 1,5 евра

тестенини - 80- 1,20евра

Брашно 0,40 - 0,70 центи

Шеќер - 0,60 - 0,80 центи

Кашкавал (кг) - 5,5 do 8,5 евра

Салама- 4,5 do 7,5 евра

Домати- od 1 - 1,5 евра

Краставици- 0,5 - 0,70 eвра

Пиперки - 1 - 1,5 eвра

Компир - 0,6 - 0,7 центи

Праска- 2 eвра

Кајсија - 1,5 do 2 eвра

Лубеница - 0,20 - 0,30 центи

Jаболка - 1 евра

Баани - 1 ,2 do 1,5 eвра

Пилешко - 3,5 do 4,5 eвра

Мелено месо - 5 evra

Телешки бут - 6 eвра

Свински кременадли - 3,50 евра

Цени на намирници во Хрватска

Леб- 0,44-0,74 центи

Млеко (литар) - 0,87 центи

Јајца 10 - 1,75 евра

Масло за јадење од сончоглед (литар)- 1,08 евра

Јогурт-1,21-1,61 евра

Tестенини - 0,94 центи

Брашно- 0,48 центи

Шеќер- 0,94 центи

какшавал- 4,72 евра

Салама- 6,74-10,80 евра

Домати- 1,61 евра

Краставици- 0,50 центи

Кромид- 0,94 центи

Пиперка- 1,61 eвра

Компир- 0,40 центи

Праски- 0,87 centi - 1,75 евра

Лубеница- 0,37 евра

Банана- 1,47 евра

Пилешко- 2,70 евра

Мелено месо- 4,28евра)

Свински кременадли- 4,70евра

Телешки бут- 8,09 евра

Цени на намирници во Бугарија

Леб- 0,28 центи

Млако (литар)- 0,73 центи

Јајца 10 - 0,97 центи

Масло за јадење од сончоглед (литар) -1,18 евра

Јогурт- 1,79 евра

Тестенини - 0,24 центи

Брашно- 0,38 центи

Шеќер- 0,70 центи

Кашкавал - 6,40 евра

Шунка - 4,43 евра

Салама  - 5,53 евра

Краставици - 0,87 центи

Пиперки - 1,02 евра

Диња- 0,64 центи

Пилешко - 3,80 евра

Свински гради без коска - 3,90 центи

Телешки бут  - 16 евра

Мелено месо - 3,08 центи

Свински бут  - 3,60 евра

Извор: Блиц

При објавување на материјали од порталот emagazin.mk во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е преземен текстот.