Нови прописи: Од 1. септември во ЕУ ќе се чисти само со „тивки“ правосмукалки

2096 Views Август 16, 2017 Бенчмарк Камелија Делија

Новите прописи на ЕУ за правосмукалките кои треба да ја зголемат енергетската ефикасност и да ја намалат емисијата на јаглен-диоксидот, ќе почнат да се применуваат следниот месец. 

Максималното ниво на галама на новите правосмукалки е намалено на 80 децибели, што е многу помалку од многу правосмукалки кои се користат денес. 

Некои емитуваат ниво на галама над 95 децибели, а 85 децибели се смета за „активно ниво” при кое се препорачува заштита на ушите.

При објавување на материјали од порталот emagazin.mk во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е преземен текстот.

Најчитани вести