Кои пет професии во Македонија се најниско платени

1604 Views Септември 22, 2017 Беспарица Камелија Делија

Државниот завод за статистика објави дека нето платите во јули 2017 година споредено со истиот месец претходната година се поголеми за 1,5%, односно просечната нето плата во земјава достигнла 22.671 денари.

Но, има многу сектори во кои се кои земаат пониски плати од просечната во земјата.

Ова се топ 5 професии во Македонија во се кои земаат најниски плати според податоците од Државниот завод за статистика:

1.Производство на кожа и производи од кожа 13.014 денари

2. Рибарство и аквакултура 13.511 денари

3.Производство на облека 13.688 денари

4.Услуги поврзани со одржување на згради и дејности на уредување и одржување на животната средина и природата 13.912 денари

5.Заштитни и истражни дејности 14.346 денари.

ПРОЧИТАЈТЕ ГИ И ОВИЕ СТОРИИ

Кои пет професии во Македонија земаат највисоки плати

При објавување на материјали од порталот emagazin.mk во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е преземен текстот.