Одржана конференција Euroguidance во Скопје

Наставници и професори учествуваа на конференција поврзана со програмата Euroguidance, во организација Националната агенција за европски образовни програми и мобилност. Конференцијата се одржа денеска, во Скопје.

Презентери на конференцијта беа Александар Голев, Мила Протугер Анастасова и Анабела Насковска Петрески, претставници на Агенцијата кои ја претставија програмата на Euroguidance, која претставува европска мрежа на национални ресурси и информативни центри за водство. 

Мрежата на центри за поврзување заедно со кариерните наведувачки системи во Европа Euroguidance промовира мобилност, помагајќи им на советниците за водство и поединци подобро да ги разберат можностите на располагање на европските граѓани низ цела Европа. 

Euroguidance ја поддржува интернационализацијата на насочување и советување. Euroguidance е европска мрежа на национални ресурси и информативни центри за водство. Euroguidance центрите работат во околу 34 земји. Сите Euroguidance центри споделуваат две заеднички цели: за промовирање на европската димензија во водство, обезбедување на квалитетни информации за доживотни насоки и мобилност за целите на учење.

Главна целна група на Euroguidance и упатство за практичарите и креаторите на политиката се секторите од образованието и вработувањето во сите европски земји. 

Следните активности Агенцијата планира да ги спроведе во повеќе градови низ Македонија, поточно во Крушево, Охрид и Прилеп. Дополнително, а со цел зголемување на вклученоста на бизнис заедницата предвидени се и информативни работилници во соработка со стопанските комори во Република Македонија.

Покрај наведените настани Националната агенција планира и реализација на ЕКВЕТ конференции во насока на подигнување на свесноста во овој образовен сегмент.

При објавување на материјали од порталот emagazin.mk во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е преземен текстот.