Годинава увозот на половни автомобили паднал за над 20%

1137 Views Декември 5, 2017 Бизнис Редакција Емагазин

Се намалува увозот на половни автомобили, а се зголемува увоозт на нови. Податоците на Царинската управа покажуваат дека во првите десет месеци годинава се увезени вкупно 25.138 возила што е за 3.878 помалку споредено со десет месеци лани кога биле увезени 28.942 возила.

Од јануари до октомври пак увезени се вкупно 18.256 употребувани возила, што е намалување за 21,6% или за 3.957 автомобили споредено со 22.213 коли увезени во истиот период лани.

Во 2017 година заклучно со октомври се увезени 4.445 нови автомобили, што е за 278 повеќе споредено со 4.136 автомобили увезени за десет месеци лани.

Во истиот период според статистиката на Царинската управа увезени се 663 нови товарни возила, што е за 68 повеќе од 595 увезени лани.

А за 132 намален е бројот на увезени употребувани товарни возила или вкупно се увезени 1.667.

При објавување на материјали од порталот emagazin.mk во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е преземен текстот.