Убава вест: Младо рисче со мајка фотографирано на Јабланица

18107 Views Ноември 10, 2017 Убава приказна Никола Осило

Младо рисче со својата мајка е фотографирано на планината Јабланица. Фотографијата е обезбедена преку фото-замка од мониторингот што го врши Програмата за заштита на балканскиот рис спроведуван од Македонско еколошкото друштво (МЕД).Според Диме Меловски, раководител на програмата за заштита на балканскиот рис, ова е одличен податок што покажува дека овој загрозен вид се  размножува и надвор од неговото јадрово подрачје Националниот парк Маврово.

Во рамки на Програмата за заштита на балканскиот рис постои мониторинг мрежа составена од ловџии, шумари, ветеринари и љубители на природа кои доколку видат или сликаат рис или жртва од рис, за тоа веднаш го известуваат во МЕД. 

МЕД претходно има добиено фотографии од мајка со младо рисче на Караорман во 2014 и од преминот Буковиќ (Стража).

Од МЕД посочуваат дека уште од 2008 година лобира Јабланица да стане национален парк поради богатите природни вредности, но и нејзината важност како биокоридор за крупни ѕверови меѓу кои и критично загрозениот балакнски рис. Делот на Јабланица во Република Албанија е прогласен за национален парк уште во 2008 година.

При објавување на материјали од порталот emagazin.mk во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е преземен текстот.

Коментари

Тагови

За Авторот

Никола Осило

Професионален новинар со повеќегодишно искуство. Новинарството постои за јавноста да се информира, а не за да се контаминира. Факти пред ставови!