(ВИДЕО) Најубавата железничка пруга во светот

Швајцарија ја изгради најубавата железничка пруга, каква што нема никаде. Оваа пруга поминува низ прекрасна планинска падина. Со тоа инженерите го создадоа најпрактичниот железнички пат во светот.

Оваа железничка пруга е уникатна, бидејќи никогаш порано не била направена во ваква форма.

Патот започнува во долината околу Швиц во Швајцарија и води до оддалеченото село Стоус. Во него има околу 100 луѓе. Таа е поставена на живописно плато на кое нема ниту еден автомобил. Уникатната железничка пруга е долга околу 1,7 километри и е единствен редовен шатл за жителите на Стоус.

Како што известуваат швајцарските медиуми, пругата се крева во планините со 110% агол. Нејзината единственост е дека никој досега не изградил ваков патот на таква површина.

И на патот од Швиц до Стоус, возот поминува низ 3 тунели и еден мост.

Медиумите, исто така, забележуваат дека дури и во таков агол, возот може да се движи со постојана брзина.

Што се однесува до самата железничка линија, и таа е исто така специфична, со тркалезни вагони. Секој од вагоните може да собере до 34 патници.

Фото/Видео: Euronews

При објавување на материјали од порталот emagazin.mk во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е преземен текстот.

Најчитани вести