За 20,5 % намалена добивката на Охридска банка

790 Views Април 17, 2018 Бизнис Никола Осило

Оперативната добивка на Охридска банка за 2017 година, пред оданочување, изнесува 388 милиони денари и е резултат на порастот на нето-приходите од камати и нето-приходите од провизии, зголемувањето на нето-приходите од курсни разлики, зголемувањето на другите приходи, но и повисокиот раст на исправката на вредноста на финансиските средства, соопшти банката во годишниот извештај за работењето објавен преку Македонската берза.

„Споредено со остварениот резултат за истиот период минатата година резултатот за 2017 година е за 20,5 % понизок поради значајното влијание на порастот на исправката на вредноста на финансиските средства“, пишува во извштајот.

Фото: Охридска банка

ПРОЧИТАЈТЕ ГИ И ОВИЕ СТОРИИ

Богов: Ако Охридска банка се продава, идните акционери треба да се на исто ниво на квалитет

Во милионска трансакција продадени акции од Охридска банка

При објавување на материјали од порталот emagazin.mk во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е преземен текстот.

За Авторот

Никола Осило

Професионален новинар со повеќегодишно искуство. Новинарството постои за јавноста да се информира, а не за да се контаминира. Факти пред ставови!