Македонски „Абецедар“ бил издаден во Атина уште во 1925 година

Македонски „Абецедар“ бил издаден во Атина уште во 1925 година. Тој е објавен во Дигиталниот архив на македонскиот јазик што го промвира Македонската акдаемија на науките и и уметностите.

Во ова издание јасно се разликува македонското писмо, кое е напишано на латиница и на слогови и има илустрација на зборови.Целото издание ТУКА.

ПРОЧИТАЈТЕ ГИ И ОВИЕ СТОРИИ

Стари и ретки книги за македонскиот јазик достапни на Дигиталниот архив

При објавување на материјали од порталот emagazin.mk во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е преземен текстот.

За Авторот

Никола Осило

Професионален новинар со повеќегодишно искуство. Новинарството постои за јавноста да се информира, а не за да се контаминира. Факти пред ставови!