Кога името Северна Македонија ќе се употребува внатре во државата

Како што информираше премиерот Зоран Заев, новото име Република Северна Македонија ќе почне да се употребува на меѓународен план откако договорот со Република Грција ќе биде ратификуван од парламентите на двете земји.

На внатрешен план пак новото име на земјата ќе се употребува, доколку истото секако помине на предвидениот референдум, по отворање на поглавјата за преговори за членство во Европската Унија, но не подоцна од пет години од потпишување на договорот.

ПРОЧИТАЈТЕ ГИ И ОВИЕ СТОРИИ

Според Договорот, „Воинот на коњот“ ќе добие плочка, дека е симбол на грчката култура

Ќе добие ли и СДСМ ново име: Што предвидува договорот помеѓу Македонија и Грција

Ќе помине ли договорот помеѓу Македонија и Грција во македонскиот и грчкиот парламент

Регистарските таблички ќе бидат со ознака НМК, кодовите ќе бидат МК и МКД

При објавување на материјали од порталот emagazin.mk во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е преземен текстот.