Детален преглед: Во кои домашни компании инвестира НЛБ пензиски фонд?

1982 Views Април 19, 2017 Бизнис Никола Осило

Точно 886.284.063 денари или околу 14,4 милиони евра е вкупната вредност на акциите од домашни компании што ги поседува отворениот задолжителен пензиски фонд – НЛБ пензиски фонд.

Според извештајот за работењето на фондот, заклучно со 2016 година НЛБ пензиски фонд поседува капитал во 13 македонски компании кои котираат на Македонската берза.

Годишниот извештај на фондот, покажува дека дека НЛБ пензиски фонд претрпел загуби од своите инвестиции во дел од компаниите, додека кај други остварил добивка. 

ПРОЧИТАЈТЕ ГИ И ОВИЕ СТОРИИ

Словенците бараат нови рокови: Се одложува продажбата на НЛБ?

ЕКСКЛУЗИВНО: НЛБ ги продава пензиските фондови во Македонија

При објавување на материјали од порталот emagazin.mk во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е преземен текстот.

За Авторот

Никола Осило

Професионален новинар со повеќегодишно искуство. Новинарството постои за јавноста да се информира, а не за да се контаминира. Факти пред ставови!