еМагазин

Рубрика: БЕСПАРИЦА

БЕСПАРИЦА

Семејните трошоци повисoки од просечната плата

Редакција
Минималните месечни потреби на едно четиричлено семејство во Македонија се повисоки од просечно исплатената нето плата. Според податоците што вчера ги објави Државниот завод за...
БЕСПАРИЦА

Европејците трошат стотици евра за одмор, повеќето Македонци сонуваат летување

Никола Осило
Eвропејците на туристички патувања годишно вкупно трошат 428 милијарди евра, најмногу Германците 120 милијарди, Французите 71 и Британците 61 милијарда. Најмногу пари за одмор по...
БЕСПАРИЦА ТОП СТОРИИ

Дури 40 отсто од граѓаните сметаат дека плата од 25.000 до 40.000 денари е доволна за нормален живот

Никола Осило
Резултатите од анкетните истражувања покажуваат дека една третина од македонските домаќинства сметаат дека нивната тековна финансиска состојба е полоша, додека помалку од 60% сметаат дека...
БЕСПАРИЦА

Доцни платата на просветните работници

Редакција
Независниот синдикат за образование и наука-НСОН денеска со прес-конференција реагираше дека доцни платата за јули за просветните работници. Претседателот на Синдикатот Томислав Гиевски од пред...
БЕСПАРИЦА

За 200 евра кредит, граѓаните враќале од 500 до 1.000 евра

Редакција
Се намалуваат високите трошоци за брзите кредити. Со законски измени, кои ги изготви Министерството за финансии, вкупните годишни трошоци за потрошувачки кредити се ограничуваат на...
БЕСПАРИЦА

Во Македонија во услови на современо ропство живеат 18 илјади луѓе

Редакција
Во Македонија во услови на современо ропство живеат околу 18 илјади лица или 8,7 од илјада македонски државјани се робови, покажува Глобалниот Индекс за ропство...
БЕСПАРИЦА

На дното: Пет најниски плати во Македонија

Никола Осило
Државниот завод за статистика ги објави податоците за просечната плата според кои пет сектори со најниско платени работници во Македонија се рибарството и аквакултура со...
БЕСПАРИЦА

Поскапеле кафаните

Никола Осило
Според податоците на Државниот завод за статистика, цените на угостителските услуги во јуни 2018 година, во однос на истиот месец од претходната година се зголемиле...
БЕСПАРИЦА

Поразително: Две третини од граѓаните можат само да сонуваат годишен одмор

Никола Осило
Според резултатите од анкетата на Институтот за „Фајненс тинк“ 69 отсто од граѓаните не можат да си дозволат да одат на одмор или патување еднаш...
БЕСПАРИЦА

Растат каматите на новите кредити, а паѓаат на штедните влогови

Никола Осило
Во јуни 2018 година просечните каматни стапки на вкупните кредити и вкупните депозити и натаму се намалуваа и се сведоа на 5,57% и 1,45%, соодветно,...