еМагазин

Рубрика: Бизнис

Бизнис

Пад на просечната плата за 300 денари

Никола Осило
Според податоците на Државниот завод за статистика, просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јуни 2018, изнесува 24.203 денари, што е намалување во однос на
Бизнис

„Реплек“ ја зголеми добивката

Никола Осило
„Реплек“ АД Скопје во периодот од 1 јануари 2018 година до 30 јуни 2018 година оствари неконсолидирана добивка пред оданочување во износ од 86.916.000 денари
Бизнис

Случај „генетски модифициран ориз“: Инспекторатот за земјоделство ја презема контролата

Никола Осило
Државниот инспекторат за земјоделство од денеска треба да ја преземе контролата за генетски модифицираниот ориз во Македонија. Откако ќе ги добие резултатите што ги спроведе
Бизнис

Стопанската комора на Македонија во одбрана на вицепремиерот Кочо Анѓушев

Никола Осило
Да престане практиката на јавни прозивки на компаниите во политички контекст и изнесување паушални констатации кои им нанесуваат штета на угледот. Фирмите треба да се
Бизнис ТОП СТОРИИ

Стапуваат на сила новите правила за котација на Македонската берза

Никола Осило
На 21.08.2018 година почнуваат да важат измените и дополнувањата на Правилата за котација на Македонска берза АД Скопје согласно одлуката донесена од Одборот на директори
Бизнис

Кои се новите членови на Одборот на директори на „Раде Кончар – Апаратна Техника“?

Никола Осило
Собранието на АД „Раде Кончар – Апаратна Техника“ Скопје на седницата одржана на ден 20.08. 2018 година донесе одлука со која за членови на Одборот
Бизнис

„Тетекс“ оствари добивка од 17 милиони денари за шест месеци

Никола Осило
„Тетекс“ во првото полугодие од годинава оствари добивка од 17 милиони денари, што е намалување во однос на истиотпериод минатата година кога добивката на компанијата
Бизнис ТОП СТОРИИ

Детален преглед: Кои се фирмите што добија субвенции од програмата за микро, мали и средни претпријатија?

Никола Осило
Министерството за економија ја објави листата од 81 фирми кои добија субвенции од програма за финансиска поддршка за микро, мали и средни претпријатија. На листата
Бизнис ТОП СТОРИИ

Можно ли е шокот во турската економија да се прелее во Македонија

Никола Осило
Неповолните движења во турската економија изразени преку голема и нагла депрецијација на турската лира во изминатите денови на август се смета дека се резултат на
Бизнис

ТТК Банка оствари добивка од 31,9 милиони денари

Никола Осило
Во периодот јануари – јуни 2018 година, ТТК Банка оствари позитивен финансиски резултат во износ од 31,9 милиони денари и покрај издвоените исправки на вредност