еМагазин

Рубрика: Бизнис

Бизнис

Нов повик и нови критериуми за субвенциониран авиопревозник

Никола Осило
Владата усвои Уредба за начинот и критериумите со кои ќе доделува субвенции на авиокомпании за евтини авиолинии, како и Програма за определување финансии за таа...
Бизнис

Владата ја стесни и скрати трасата за гасоводот преку Водно

Редакција
Владата на Република Македонија направи измени на проектната документација за изградба на гасоводот низ Парк шумата Водно со што е намалена количината на дрвја што...
Бизнис

Раст на станбените и потрошувачките кредити, пад кај автомобилските

Никола Осило
Анализирано според намената на кредитите одобрени на физичките лица, во јули кај најзастапените категории ‒ потрошувачките и станбените кредити е регистриран месечен раст од 1,3%...
Бизнис

Граѓаните жедни за кредити, компаниите сити за нови задолжувања

Никола Осило
Вкупните кредити во јули остварија нагорна месечна промена од 0,4% која во целост произлегува од зголеменото кредитирање на секторот „домаќинства“, во услови на намалено кредитирање...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Нема „зима“ за банките: Растат депозитите на граѓаните и компаниите

Никола Осило
Во јули вкупните депозити бележат месечно зголемување од 1,3%, во услови на раст кај двата сектора, поинтензивен кај корпоративниот сектор, соопшти Народната банка. Анализирано на...
Бизнис ТОП СТОРИИ

„Сектрон“ го доби тендерот на МВР за набавка на радио станици

Никола Осило
Министерството за внатрешни работи на РМ по распишаниот тендер за набавка на радио станици и поврзана опрема за ТЕТРА телекомуникациски систем склучи договор со друштвото...
Бизнис

Хотели-Метропол во загуба

Никола Осило
Хотели-Метропол АД Охрид за периодот јануари- јуни 2018 година оствари негативен финансиски резултат искажани во неревидираниот биланс на успех, соопшти компанијата преку Македонската берза. Приходите...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Топ пет највисоки плати: Програмерите и воздухопловците во тесна трка

Никола Осило
Државниот завод за статистика ги објави податоците за просечната плата во Македонија во јуни, годинава од кои може да се види дека најплатени во земјава...
Бизнис

Пад на просечната плата за 300 денари

Никола Осило
Според податоците на Државниот завод за статистика, просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јуни 2018, изнесува 24.203 денари, што е намалување во однос на...
Бизнис

„Реплек“ ја зголеми добивката

Никола Осило
„Реплек“ АД Скопје во периодот од 1 јануари 2018 година до 30 јуни 2018 година оствари неконсолидирана добивка пред оданочување во износ од 86.916.000 денари...