еМагазин

Рубрика: Бизнис

Бизнис

Банкарскиот сектор лани стабилен, банките давале повеќе кредити на домаќинствата

Редакција
Македонскиот финансиски систем минатата година работеше во поповолно опкружување во однос на 2016 година, одржувајќи ја својата стабилност и непречено работење во сите сегменти, заклучи...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Македонски Телеком во првите шест месеци од годината ја зголеми нето добивката за 33,5 отсто

Редакција
Нето добивката на Македонски Телеком за првите шест месеци од 2018 година е зголемена за 33,5 отсто во споредба со истиот период од претходната година...
Бизнис ТОП СТОРИИ

34 нови вработувања во Централен регистар, плата до 53.101 денари

Редакција
Централен регистар на Република Македонија објави оглас за вработување на 34 извршители на неопределено време во повеќе градови низ државата: Струмица, Куманово, Виница, Гостивар, Велес, Битола…...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Чии акции на Македонската берза имаат најголем раст и пад во јули

Редакција
Според месечниот билтен на Македонската берза во јули најголем раст имаат акциите на Топлификација, БИМ Свет Николе, Попова кула, Стопанска банка Скопје и Адинг. Најголем...
Бизнис

Кои се најтргуваните акции на Македонската берза во јули

Редакција
Според месечниот билтен на Македонската берза, најтргувани акции во јули се акциите на Комерцијална банка, Алкалоид и Гранит. Во Топ 10 најтргувани влегуваат и акциите...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Комерцијална банка стана прва македонска банка која презема банка во странство

Редакција
Комерцијална банка АД Скопје стана првата македонска банка која учестува во преземање на банка во странство. Имено како што соопштија вчера од таму, Банката заедно...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Во Македонија „протнати“ генетски модифициран ориз и соини шницли

Редакција
Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) открила дека во Македонија се увезени два генетски модифицирани производа, ориз и соини шницли и трошки без да бидат...
Бизнис

Пад на прометот на Македонската берза во јули

Редакција
Според месечниот билтен на Македонската берза за јули, прометот на Берзата бележи пад од 6,59%. Во јули на Берзата бил остварен промет од 912.262.388 денари....
Бизнис

И за ракија од домашен казан ќе се плаќа акциза

Редакција
Предлог-законот за акцизите кој го подготви Министерството за финансии, кој е објавен на Националниот електронски систем на прописи (ЕНЕР), меѓудругото предвидува производителите на ракија и други...
Бизнис

Оилко откупи сопствени акции

Редакција
Оилко КДА Скопје преку Македонската берза информира дека се стекна со 10 сопствени акции и сега поседува 1.643 сопствени акции што преставуваат 0,65% од вкупниот...