еМагазин

Рубрика: ЧИСТА ОКОЛИНА

ЧИСТА ОКОЛИНА

Загадувањето повторно ги мачи скопјани, надлежните релативизираат

Редакција
Со денови Железара испушта токсични облаци на чад, но никој од надлежните не излезе да каже што се случуваше/ува, кои се причините, кој е одговорен,
ЧИСТА ОКОЛИНА

Еко-свест: Парк шумата Водно во опасност од уништување

Редакција
На парк шумата Водно и се заканува уништување од изградбата на гасовод низ значајни подрачја на природа богати со биодоверзитет, велат од Еко-свест и додаваат
ЧИСТА ОКОЛИНА

(Фото) Попова Шапка денес: Срам да ни е!

Редакција
Државата „ни се дави“ во ѓубре. На Стража, по патишта, по планини, реки, градови, села, паркови, природни убавини, урбани средини. Фотографијата денеска е направена од
ЧИСТА ОКОЛИНА

Биологот Мицевски во студија за гасоводот на Водно, без да знае

Редакција
Сосема случајно, биологот Бранко Мицевски преку разговор со познаник дознал дека е вметнат како „соработник“ во Студија за оцена на влијанието врз животната средина (ОВЖС)
ЧИСТА ОКОЛИНА

Повик за одбрана: Потребни се луѓе на Водно за континуиран надзор и жив ѕид

Редакција
Иницијаторите за спас на Водно и кои се против изградбата на гасоводот низ парк-шумата објавија јавен повик за одбрана. „Дојде време Водно да се брани
ЧИСТА ОКОЛИНА

Активистите бараат да се тргнат багерите од Водно и оспорување на дозволите за градба на гасоводот

Редакција
Активистите кои се за заштита на парк-шумата Водно, бараат да се тргне градежна механизација од таму, додека не се добие конечна одлука од страна на
ЧИСТА ОКОЛИНА

Загадувањето од печката во „Дрисла“ не ги надминува просечните вредности

Редакција
Загадувачките супстанци во воздухот од печката за согорување медицински отпад на депонијата „Дрисла“ не ги надминуваат просечните вредности. Ова го констатира Државниот инспекторат за животна
ЧИСТА ОКОЛИНА

Активистите бараат Владата јавно да ја објави одлуката за гасоводот да поминува низ Водно

Редакција
По повод вчерашната изјава на директорот на МЕР, Бајрам Реџепи во која се вели дека Владата одлучила гасоводната делница Скопје – Тетово – Гостивар да
ЧИСТА ОКОЛИНА

Со поддршка од ЕУ, пуштена во употреба нова пречистителна станица во Радовиш

Редакција
Започна со работа новата пречистителна станица за третман на отпадни води во Радовиш. Покрај новата пречистителна станица за третман на отпадни води, ревитализирана и проширена