еМагазин

Tag : антибиотици

ЖИВОТ

Македонските лекари делат рецепти за антибиотици како „луди“

Никола Осило
Потрошувачката на антибиотици во државава во 2018 година се проценува во ранг од 30 до 35 дефинирани дневни дози на 1.000 жители на ден, што...
ЖИВОТ

Дури 700 илјади луѓе на годишно ниво во светот умираат од инфекции предизвикани од бактерии отпорни на антибиотици

Редакција
Дури 700 илјади луѓе на годишно ниво во светот умираат од инфекции предизвикани од бактерии отпорни на антибиотици. Само во Европа околу 33 илјади лица...