еМагазин

Tag : банки

Бизнис

Граѓаните ги изненадија банките: Намалена побарувачката за потрошувачки и станбени кредити

Никола Осило
Во првите три месеци од 2019 година банките укажуваат на нето намалување на побарувачката на кредити кај секторот „домаќинства“, за разлика од малото нето-зголемување во
Бизнис

ЕБОР ќе кредитира 30 милиони евра: Банките имаат пари, малите претпријатија тешко доаѓаат до нив

Редакција
ЕБОР ќе даде 30 милиони евра кредити и 4,5 милиони грант за малите и средни претпријатија (МСП), за подобрување на нивните производствени капацитети и квалитетот
Македонија

Заев со апел до банките да ги намалат каматите и провизиите и да одобруваат повеќе кредити

Редакција
Премиерот Зоран Заев ги повика банките да преземат похрабри одлуки и да придонесат повеќе за поддршка на економијата и севкупниот развој. Да преземат похрабри чекори
Бизнис

Доминација: Пет банки меѓу десетте компании од Македонската берза со најголема добивка

Никола Осило
Пет банки кои котираат на Македонската берза се меѓу десетте компании со најголема добивка во 2018 година. Прва со најголем добивка е Стопанска банка АД Скопје
Бизнис ТОП СТОРИИ

Просечната каматна стапка на нови кредити на историски најниско ниво

Никола Осило
Во ноември, продолжи трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити, којашто оствари месечен пад од 0,02 п.п. и изнесува 5,40%, информира Народната
Бизнис

Банките со рекордни профити, странци го собираат кајмакот

Никола Осило
Во текот на првите девет месеци од 2018 година, банките во Македонија остварија вкупен профит од околу 124 милиони евра, што е зголемување за близу
Бизнис

Банките како лихвари: Просечна камата за кредитите 5,6 отсто, а за штедните влогови 1,5 отсто

Никола Осило
Просечната каматна стапка на кредитите кај македонските банки за периодот јануари-септември 2018 година изнесува 5,6 отсто додека просечната каматна стапка за штедните влгови за истиот
Бизнис ТОП СТОРИИ

Македонските банки работат три пати подобро од европските

Никола Осило
Банките во Македонија во првите девет месеци од 2018 година остварија добивка од 124 милиони евра којашто е за близу 70% повисока во споредба со
Бизнис

Банките тријат раце: Раст на потрошувачките, станбените, автомобилските и картичните кредити

Никола Осило
Анализирано според намената на кредитите одобрени на физичките лица, во ноември кај најзастапените категории ‒ потрошувачките и станбените кредити е забележан месечен раст од 0,7%
Бизнис ТОП СТОРИИ

Заштедите растат, доказ дека граѓаните веруваат на банките

Редакција
Банкарскиот систем мирно и стабилно ги надминува сите турбуленции кои во изминатава година внесоа неизвесност во светот на домашните финансии, навлегувајќи во 2019 година со