еМагазин

Tag : банки

Бизнис ТОП СТОРИИ

Лихва или добро работење: Македонските банки подобри од европските

Никола Осило
Во споредба со повеќето земји од ЕУ и со просекот за ЕУ, банкарскиот систем во Република Македонија има повисока стапка на поврат на капиталот и...
Бизнис

Неколку големи клиенти ги набилдаа „лошите“ кредити кај банките

Никола Осило
Во второто тримесечје од годинава дојде раст на нефункционалните кредити од 2,1%, покажуваат најновите податоци на Народната банка. „Овој раст беше повеќе присутен во корпоративното...
Бизнис

Странци доминираат во банкарскиот сектор: Кои земји го „жнеат“ ќарот?

Никола Осило
Во вториот квартал од 2018 година, во Република Македонија функционираат петнаесет банки, чиjшто број е непроменет во однос на претходниот квартал. Исто така, и бројот...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Двојно зголемување: Македонските банки остварија добивка од 90 милиони евра за шест месеци

Никола Осило
Македонските банки во првите шест месеци од годинава остварија добивка од 5,5 милијарди денари или околу 90,6 милиони евра, која е речиси двојно повисока во...
Бизнис

Кредитирањето на компаниите и населението во пораст, мал пад на депозитите

Редакција
Првичните монетарни податоци за септември 2018 година покажуваат натамошен раст на кредитите, при забележано месечно намалување на депозитната база, информираат од Народна банка. Во соопштението...
Бизнис

НБРМ: Банките „великодушни“ за кредити на граѓаните, „скромни“ за компаниите

Никола Осило
Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата петнаесетта седница на која беше разгледан Извештајот за ризиците во банкарскиот систем во Република...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Доминација: Трите најголеми банки со поголем профит од сите останати компании на берзата

Никола Осило
Македонската берза го објави извештајот за финансиските резултати на 101 компанија што котираат на Македонската берза за првата половина од годинава од кој може да...
НАША ТЕМА ТОП СТОРИИ

Чуваат во банка над 30.000 евра: Расте бројот на „богаташи“ во Македонија

Никола Осило
Вкупниот износ на депозити на населението во банкарскиот сектор во Република Македонија на крајот на месец декември 2017 година изнесуваше 241 милијарди денари (3,9 милијарди...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Нема „зима“ за банките: Растат депозитите на граѓаните и компаниите

Никола Осило
Во јули вкупните депозити бележат месечно зголемување од 1,3%, во услови на раст кај двата сектора, поинтензивен кај корпоративниот сектор, соопшти Народната банка. Анализирано на...
Бизнис

УЈП ќе добива податоци од банките за граѓаните за пополнување на годишната даночна пријава

Редакција
Управата за јавни приходи електронски ќе ги добива од банките податоците за граѓаните неопходни за пополнување на Годишната даночна пријава, која од јануари следната година,...