еМагазин

Tag : дефицит

БЕСПАРИЦА ТОП СТОРИИ

Драстичен пад на извозот од 23,8% во првите четири месеци

Редакција
Извозот од земјава во првите четири месеци од годинава бележи пад од 23,8 отсто во однос на тој период лани, објави Државниот завод за статистика....
Бизнис ТОП СТОРИИ

Веќе потрошени 120 милиони евра од планираниот годишен дефицит од 260 милиони евра

Редакција
Потрошени се 7,4 милијарди денари (120,3 милиони евра) или речиси 43 отсто од планираниот дефицит за годинава во износ од околу 16 милијарди денари (260...
Бизнис

Извозот во јануари со раст од седум отсто

Редакција
Вредноста на извозот на стоки од земјава во јануари годинава во однос на јануари лани забележа раст од седум отсто и изнесува 507.332 илјади американски...
Бизнис

Кои се петте најголеми трговски партнери на нашата земја?

Никола Осило
Во периодот јануари – март 2019 година, според вкупниот обем на надворешно-трговската размена, нашата земја најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Италија....
Бизнис

Извозот лани зголемен за 21,8 отсто, најмногу се тргувало со Германија и Грција

Редакција
Од Македонија минатата година се извезени стоки во вкупна вредност од  6.907.998.000 долари, што претставува пораст од 21,8 отсто во однос на 2017 година, објави денеска...
Бизнис

Македонија најмногу тргува со Германија, Грција, Велика Британија, Србија и Бугарија

Никола Осило
Раст од 22,4 отсто бележи извозот од Македонија во 11-те месеци од минатата година во однос на тој период претходната година, објави Државниот завод за...
Бизнис

Предлог-буџетот за 2019 година тежи 3,7 милијарди евра: За што ќе се троши?

Редакција
Предлог-буџетот за 2019 година тежи 3,7 милијарди евра, а главните контури на овој значаен документ денеска беа презентирани на јавна дискусија со синдикатите, коморите и...
Бизнис

Македонија со трговски дефицит од милијарда евра

Никола Осило
Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари – јули 2018 година, изнесува 3,2 милијарди евра и бележи пораст од 14.5...