еМагазин

Tag : домаќинства

Интервју

Марија Кукуноска: Секој во својот дом треба да има ПП апарат, но и да знае да го користи

Редакција
Тимот на компанија Биспаг Противпожарна Техника, дојде до решение на спој меѓу корсното и убавото што секогаш е добитна комбинација, па така наскоро за секој...
ЧИСТА ОКОЛИНА

Еден милион евра од ЕБОР за да се поттикнат домаќинствата на енергетска ефикасност

Редакција
ЕБОР ги поттикнува инвестициите во зелена енергија во државата со кредитна линија од еден милион евра за Прокредит банка Македонија, информираат од банката. „Средствата ќе...
Бизнис

Цената на струјата за домаќинствата останува иста

Редакција
Непромената останува цената на електричната енергија по која од 1 јули (понеделник) домаќинствата ќе ги снабдува универзалниот снабдувач ЕВН Хоум што почнува со работа како...
Бизнис

Раст на депозитите и кај фирмите и кај домаќинствата

Редакција
Податоците на Народната банка покажуваат дека вкупните депозити оствариле годишно зголемување од 11,1 отсто, додека кредитите за девет отсто. Раст е забележан и кај депозитите...
Бизнис

Народна банка: Раст на депозитите

Редакција
Вкупните депозити во февруари остварија месечно и годишно зголемување од 1,1 отсто, односно 10,3 отсто, при раст на депозитите кај двата сектора, поизразен кај секторот...
Бизнис

Среќен 8 Март: Дискриминаторска мерка на Владата за поддршка за активен женски член во земјоделското домаќинство

Редакција
Претседателката на Националната федерација на фармери, Васка Мојсовска вели дека жените кои се невидливи потпори во руралните средини. „Само 5% од руралните жени се сопственици...
Бизнис

Прометот во индустријата лани зголемен за 12,5%

Редакција
Прометот во индустријата лани е зголемен за 12,5 проценти во однос на 2017 година, објави Државниот завод за статистика. Во истиот период прометот во индустријата...
Бизнис

Граѓаните жедни за кредити, компаниите сити за нови задолжувања

Никола Осило
Вкупните кредити во јули остварија нагорна месечна промена од 0,4% која во целост произлегува од зголеменото кредитирање на секторот „домаќинства“, во услови на намалено кредитирање...
БЕСПАРИЦА ТОП СТОРИИ

Дури 40 отсто од граѓаните сметаат дека плата од 25.000 до 40.000 денари е доволна за нормален живот

Никола Осило
Резултатите од анкетните истражувања покажуваат дека една третина од македонските домаќинства сметаат дека нивната тековна финансиска состојба е полоша, додека помалку од 60% сметаат дека...