еМагазин

Tag : Државен завод за статистика

НАША ТЕМА ТОП СТОРИИ

Детален преглед: Најмалку се вложува во заштита на воздухот од загадување

Никола Осило
Државата мора да најде начин да ги примора компаниите повеќе да вложуваат во заштита на воздухот од загадување, бидејќи податоците на Државниот завод за статистика...
Македонија ТОП СТОРИИ

Пописот се одлага за април 2021, ДЗС ќе ги тужи за клевета Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ

Редакција
Во однос на Пописот на население, домаќинства и станови, Државниот завод за статистика (ДЗС) информира дека, согласно воспоставената меѓународна пракса и искуство, пописните и изборните...
Бизнис

Дури 7.430 слободни работни места во Македонија: Се бара работник повеќе во услужните дејности

Никола Осило
Според податоците на Државниот завод за статистика, во второто тримесечје од 2019 година во земјава имало 7.430 слободни работни места односно стапката на слободни работни...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Топ пет највисоки просечни плати: Програмерите убедливо на врвот

Никола Осило
Според податоците на Државниот завод за статистика просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јуни 2019, изнесува 25 205 денари, што е зголемување за 4%...
Бизнис

„Телелинк МК“ го доби тендерот на ДЗС за набавка на апликативно решение за пробен попис вреден 140.000 евра

Никола Осило
Државниот завод за статистика по распишаниот тендер за набавка на апликативно решение за пробен попис и попис на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија...
Бизнис

Во земјава лани 243 лица станале доктори на науки

Никола Осило
Звање доктор на науки во 2018 година стекнале 243 лица, што е повеќе за 16.3 проценти во однос на 2017 година. Според податоците на Државниот...
Бизнис ТОП СТОРИИ

Топ пет највисоки плати во Македонија

Никола Осило
Државниот завод за статистика ги објави најновите податоци за просечната исплатена нето плата во Македонија од кои може да се види дека највисоки просечни плати...
Бизнис

Пад од 269 денари: Просечната плата изнесува 24.548 денари

Никола Осило
Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во ноември 2018 година, изнесувала 24.548 денари, што е намалување во однос на октомври, минатата година кога просечната месечна...
Бизнис

Во Македонија има 8.459 слободни работни места: Најмногу во Пелагонискиот регион

Никола Осило
Според податоците на Државниот завод за статистика, во третото тримесечје од 2018 година во Македонија има 8.459 слободни работни места и 499.190 пополнети работни места....
Бизнис

Просечната плата се зголеми за 145 денари за еден месец

Никола Осило
Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во септември 2018, изнесувала 24.355 денари, што е зголемување за 145 денари во однос на август 2018 година кога...